Πανκαρδιτσιώτικη υπόθεση ο καθαρισμός της λίμνης Πλαστήρα


Την Τρίτη 17 Ιουνίου η πρώτη επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της λίμνης με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού.

Η λίμνη Πλαστήρα γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο χαρίζοντας ανεπανάληπτες εμπειρίες με τη φυσική της ομορφιά αλλά και τα μοναδικά αξιοθέατα που την πλαισιώνουν. Όπως πολύ εύστοχα όμως παρατήρησε ο Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων κ. Παπαντώνης ότι οι επισκέπτες της περιοχής «δεν παίρνουν μαζί τους ότι φέρνουν», η πρότασή του για καθαρισμό των ακτών της λίμνης έγινε ομόφωνα αποδεκτή στο τελευταίο συμβούλιο της ΤΕΔΚ και έτσι την Τρίτη 17 Ιουνίου πραγματοποιείται ο καθαρισμός, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Καρδίτσας. Χθες ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός και οι τρεις Δήμαρχοι των παραλίμνιων περιοχών κ.κ. Τσιαντής, Παπαντώνης και Τσαντήλας των δήμων Πλαστήρα, Νεβρόπολης Αγράφων και Ιτάμου αντίστοιχα, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την προσπάθεια αυτή, την οποία χαρακτήρισαν ουσιαστική και όχι συμβολική.

Ο κ. Κωτσός

«Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποδεχόμενο της πρόταση του συναδέλφου Δημάρχου Νεβρόπολης Φώτη Παπαντώνη, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει την Τρίτη 17 Ιουνίου στον καθαρισμό των ακτών της λίμνης Πλαστήρα. Μια ενέργεια που έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ξέρετε ότι η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το στολίδι του Ν. Καρδίτσας και ταυτόχρονα την πηγή πολλών δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι η συγκεκριμένη περιοχή, ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός πνεύμονας για το Ν. Καρδίτσας να είναι καθαρός και κυρίως ελκυστικός για τους τουρίστες μας. Καλούμε λοιπόν όλον τον κόσμο του Ν. Καρδίτσας και τους φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, να δώσουν το μήνυμα της καθαριότητας συνολικά στο Ν. Καρδίτσας δίνοντας το στίγμα από μία ευαίσθητη αλλά και ταυτόχρονα σημαντική περιοχή για το Νομό μας. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους Δημάρχους που αγγίζουν την λίμνη Πλαστήρα, τον Δ. Τσιαντή, τον Β. Τσαντήλα και φυσικά τον Φ. Παπαντώνη που είχε και την ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, για την συνδρομή τους σ’ αυτή τη διαδικασία όπως επίσης και το Νομάρχη Φ. Αλεξάκο που θα συνδράμει κι αυτός με όλες του τις δυνάμεις από την πλευρά της Ν.Α. ούτως ώστε να φανούμε πιο αποτελεσματικοί και πιο ουσιαστικοί σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Να ευχαριστήσω επίσης την μη κυβερνητική οργάνωση «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» που από μόνοι τους έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία των συντονιστών αυτής της προσπάθειας δίνοντας έτσι το στίγμα και το μήνυμα ότι η υπόθεση της περιοχής μας, η υπόθεση της καθαριότητας της λίμνης Πλαστήρα και του Νομού μας γενικότερα είναι υπόθεση όλων μας».

Ο κ. Τσιαντής

«Πέραν του έντονου συμβολικού στοιχείου που εμπεριέχει η πρόθεσή μας υπάρχει και η ουσία. Η πρακτική δηλ. της υπόθεσης, που έχει να κάνει με τον πραγματικό καθαρισμό της πιο ευαίσθητης οικολογικά περιοχής του Νομού μας. Προσπάθειες και δράσεις βέβαια καταβάλλουν και μεμονωμένα οι Δήμοι της περιοχής αλλά θέλαμε αυτή η πρόθεση του Φ. Παπαντώνη η οποία υιοθετήθηκε και από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ να γίνει πανκαρδιτσιώτικη υπόθεση».

Ο κ. Παπαντώνης

«Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κωτσό και το Δ.Σ. που με μεγάλη ευαισθησία αγκάλιασαν αυτή μου την πρόταση. Θεωρώ ότι δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα αυτή η ενέργεια, θα είναι ουσίας και θα το διαπιστώσετε την Τρίτη στις 17 Ιουνίου. Είναι γεγονός ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της λίμνης δεν έχουν όλοι την ευαισθησία να παίρνουν μαζί τους ότι έχουν φέρει, εγκαταλείποντας σε πολλά σημεία της λίμνης πολλά απορρίμματα. Οι πενιχρές δυνάμεις του Δήμου Νεβρόπολης και των άλλων Δήμων Ιτάμου και Πλαστήρα δεν επαρκούν για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών μας. Γι’ αυτό λοιπόν μ’ αυτή την συντονισμένη ενέργεια της ΤΕΔΚ πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Σ’ ότι αφορά το τεχνικό μέρος θα ανακοινωθεί με δελτίο τύπου η ακριβής ώρα και ο τρόπος που θα γίνει η αποκομιδή και η καθαριότητα των ακτών της λίμνης με βάση το πρόγραμμα που θα εκφωνήσει ο υπεύθυνος- συντονιστής της προσπάθειας και Δημ. Σύμβουλος κ. Γώγουλος».

Ο κ. Τσαντήλας

«Η λίμνη Πλαστήρα από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί από το 1961 άλλαξε το τοπίο στο Νομό της Καρδίτσας, στις καλλιέργειες, στην οικονομία και την τελευταία εικοσαετία στον τουριστικό τομέα. Άρα είναι υπόθεση όλων των Καρδιτσιωτών η προστασία και η ανάπτυξή της με κάθε τρόπο. Ζητούμε από την Πολιτεία πέραν από την κίνηση ουσίας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα από τους Δήμους και από την ΤΕΔΚ, η Πολιτεία να λάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στην περάτωση της τεχνικής μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό των παραλίμνιων χωριών συνολικά και οι πιστώσεις να είναι δεσμευτικό ότι θα διατεθούν από το Δ΄ Κ.Π.Σ., μια και αφορά αποκλειστικά περιβάλλον κατά ποσοστό 55% στο σύνολό του όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Κυβέρνηση».     

      

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάζεται ο 10ος τόμος των «Καρδιτσιώτικων Χρονικών»
Επόμενο άρθρο Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης