Ειδήσεις

Παράνομη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων


Με αφορμή περιστατικά εντοπισμού και κατάσχεσης γεωργικών φαρμάκων κυρίως τουρκικής και βουλγαρικής προέλευσης, που διακινούνταν τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, αρμόδια με βάση το Νόμο 4036/2012 για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο Νομό, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

  1. Η κατοχή, εμπορία, εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση κατά οιονδήποτε τρόπο μη εγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου είναι παράνομη. Για τους παραβάτες προβλέπονται βαριές διοικητικές (επιβολή προστίμου από 1.000,00 έως 30.000,00€) καθώς και ποινικές κυρώσεις.  Τα εν λόγω γεωργικά φάρμακα  δεσμεύονται και επανεξάγονται με δαπάνη του κατόχου.
  2. Κάθε τέτοια διακίνηση και χρήση, εκτός από παράνομη, είναι και δυνητικά επικίνδυνη για τους χρήστες, τις καλλιέργειές τους και τους καταναλωτές.
  3. Επιτρέπεται η εμπορία γεωργικών φαρμάκων μόνον από ειδικά καταστήματα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα.
  4. Επιτρέπεται η χρήση μόνο εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.

5.Tα νόμιμα γεωργικά φάρμακα φέρουν ετικέτα στην ελληνική γλώσσα και  αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Κάθε γεωργικό φάρμακο με ετικέτα ξενόγλωσση είναι παράνομο.

    Επισημαίνεται για πολλοστή φορά, ότι η χρήση μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία των καταναλωτών, των παραγωγών και να ζημιώσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των προϊόντων τους.

 

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

Καρδίτσα,  31 Μαρτίου 2016

 

 

Γεωπόνος

Προηγούμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο πρωταθλητής Ελλάδας τένις με αμαξίδιο Στέφανος Διαμαντής
Επόμενο άρθρο Μόνο οι 3 στους 10 πρόσφυγες θα έμεναν στην Ελλάδα - Η έρευνα της ΕΝΠΕ