Ειδήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων


Μαζική ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, που πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 12 Ιούνη στις 10.30 το πρωί, από τους Συλλόγους Γυναικών Καρδίτσας, Καλλιθήρου και την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ), Εμπορικό σύλλογο Σοφάδων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σύλλογο Γυναικών Σοφάδων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Αγροτικό Σύλλογο Αμπέλου, Αγροτικό Σύλλογο Γραμματικού, Αγροτικό Σύλλογο Λεονταρίου, Αγροτικό Σύλλογο Ματαράγκας, Αγροτικό Σύλλογο Νέου Ικονίου.

Η Στέλλα Μανταλόβα από την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλος ΟΓΕ) στον χαιρετισμό της τόνισε: «χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των μαζικών φορέων της περιοχής των  Σοφάδων για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας, ενάντια στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Απαιτούμε ένα κέντρο υγείας πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό με τον αναγκαίο  μηχανολογικό εξοπλισμό. Να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτικών ιατρείων των χωριών μας για να μην τρέχουμε σε ιδιώτες για εξέταση και γράψιμο φαρμάκων. Είμαστε αγροτική περιοχή. Τα ατυχήματα δεν σταματούν ποτέ. Από το τσίμπημα της μέλισσας, μέχρι το ατύχημα με το γεωργικό μηχάνημα  είναι στο καθημερινό πρόγραμμα. Δεν γίνεται να αγοράζουμε την ένεση και τις γάζες από το φαρμακείο πριν πάμε στο κέντρο υγείας για κάποιο πρόβλημα. Η τωρινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, με τις πολιτικές τους συνέβαλαν στο να δημιιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό. Συλλογικά και οργανωμένα εργαζόμενοι, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι,

αγρότες,συνταξιούχοι, να διεκδικήσουμε δωρεάν υγεία, πρόνοια, για την λαϊίκή οικογένεια»

Ο Σωτήρης  Γιαννακός από μέρους της ΕΟΑΣΚ μίλησε για την «αναγκαιότητα της οργανωμένης μαζικής και συντονισμένης αντίδρασης στην επίθεση πουδεχόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας με κορυφαίο αυτόν της υγείας. Παρά την αύξηση των εισφορών που είναι δυσβάστακτο για τους αγρότες, εξακολουθούμε να μην έχουμε την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούμαστε.»

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Νασιάκος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, που πέρα από την περικοπή των συντάξεων τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δισβάστακτα για το πενιχρό εισόδημα τους έξοδα για την υγειονομική τους περίθαλψη, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή τους έχει μεγάλες ελλείψεις.»

Στη συνέχεια η Ντίνα Μπαντή από τον σύλλογο γυναικών Καρδίτσας διάβασε το παρακάτω ψήφισμα:

«Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των φορέων των Σοφάδων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  1. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.

2.Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει.

3.Εκτιμούμε πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας.

4.Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  2. Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.

3.Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας

4.Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.

5.Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.

  1. Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις.
  2. Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
  3. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας .

9.Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  1. Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

11.Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ειδικότερα για το Κέντρο Υγείας Σοφάδων:

  • Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν πολύ λιγότεροι.
  • Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, σήμερα όμως αρκετά αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου εξειδεικευμένου ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα: οδοντίατρου, παιδίατρου, ακτινολόγου.
  • Προσλήψεις αγροτικών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία
  • Προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα

οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και  προσωπικού φύλαξης κτιρίων

Εκτιμούμε πως οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.»

Το ψήφισμα επιδόθηκε από τους συγκεντρωμένους στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σοφάδων κ. Χατζή που ευχαρίστησε τους φορείς για την κινητοποίηση και τόνισε την ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου υγείας. Αντιπροσωπεία των φορέων το επέδωσε επίσης και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σοφάδων απαιτώντας η δημοτική αρχή να διεκδικήσει την λύση των προβλημάτων.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στην κινητοποίηση για τις ελλείψεις του νοσοκομείου  Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση αστυνομικών βιβλίων στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης στον Αμάραντο