Ειδήσεις

Παρέμβαση Γ. Κωτσού για τα κυλικεία των ΑΕΙ που επλήγησαν από την πανδημία του covid


Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, κατέθεσε Αναφορά ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός ζητώντας την στήριξη των εκμεταλλευτών κυλικείων εντός Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του COVID-19.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κωτσός αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμη Κυρία Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η κρισιμότητα της κατάστασης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του COVID–19 οδήγησε στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Αναγκαία απόφαση που αναπόφευκτα θα επηρέαζε όπως κι’ έγινε, αρνητικά μεταξύ άλλων και τις υπηρεσίες των κυλικείων που λειτουργούσαν εντός των σχολικών συγκροτημάτων και των ΑΕΙ.

Υπογραμμίζω ότι τα κυλικεία ήταν η πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων που στα πλαίσια εφαρμογής των περιοριστικών- απαγορευτικών κυβερνητικών μέτρων ανέστειλαν τη λειτουργία τους. ‘Έτσι το εκπαιδευτικό έτος 2019 – 2020 ολοκληρώθηκε με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο ανεξαιρέτως των εκμεταλλευτών κυλικείων στα σχολεία Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και στα ΑΕΙ.

Στο πλαίσιο του Ν. 4692/2020 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’, ΜΕΡΟΣ Γ’, ΑΡΘΡΟ 132 – ΦΕΚ 111/12-06-2020), με τροπολογία σας δώσατε γρήγορα λύση στο πρόβλημα των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 σε ότι αφορά στους εκμεταλλευτές των σχολικών κυλικείων.

Όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στις διατάξεις της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασής σας οι εκμεταλλευτές των κυλικείων που λειτουργούσαν εντός των ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι φέτος έχουν υποστεί παρόμοια οικονομική βλάβη με αυτή των συναδέλφων τους στα σχολεία.

Οι εν λόγω επαγγελματίες – όπως μου επισήμανε ιδιαίτερα εκπρόσωπός τους – βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, διότι λόγω της πανδημίας δεν είχαν τα έσοδα που ανέμεναν από την υγειονομική παροχή υπηρεσίας εντός των ΑΕΙ και αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τουςεκμισθωτές, στο δημόσιο (φορολογία), στα ασφαλιστικά ταμεία, στους προμηθευτές και προς τρίτους οι οποίες «τρέχουν» όλο αυτό το διάστημα!

Κυρία και Κύριοι Υπουργοί

Σε συνέχεια της Αναφοράς που είχα καταθέσει στη Βουλή στις 12/05/2020, για την στήριξη των πληγέντων από τον COVID-19 εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων – στην οποία άμεσα ανταποκριθήκατε και εκφράζω τις ευχαριστίες μου γι’ αυτό –, απευθύνω έκκληση να παρέμβετε εκ νέουώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα και το πρόβλημα των εκμεταλλευτών κυλικείων εντός των ΑΕΙ, στα πρότυπα της ως άνω αναφερόμενης νομοθετικής παρέμβασής σας».

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση ψηφίσματος για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις
Επόμενο άρθρο Προχωρά η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου