Ειδήσεις

Παρέμβαση ΣΘΕΒ για την επιτάχυνση του Αναπτυξιακού Νόμου


Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των σχεδίων και την πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά σχέδια δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα στη κάλυψη των επενδυτικών σχεδίων αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, προτείνοντας να δοθεί οριζόντια παράταση του χρόνου υλοποίησης των εκκρεμών επενδύσεων προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων έως την 31/12/2019 όπου έχουν πραγματοποιηθεί και πιστοποιηθεί δαπάνες άνω του 50% και οι επιχειρήσεις λειτουργούν παραγωγικά υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο κ. Νταβέλης επισημαίνει ότι η διαδικασία ελέγχου των επενδύσεων των Αναπτυξιακών Νόμων 3299/04 και 3908/11 θα πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών οι οποίες θα συγκροτούν τα όργανα ελέγχου καθώς και να εμπλουτιστούν τα μητρώα ελεγκτών και με υπαλλήλους των Περιφερειών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να είναι δυνατή η συγκρότηση οργάνων ελέγχου άμεσα και συντονισμένα.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, την άμεση έκδοση αποφάσεων ένταξης σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο κύκλο, ενώ επισήμανε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ταχύτητα, στην διαδικασία των αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών του πληροφοριακού συστήματος, την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης προόδου των σχεδίων καθώς έως και σήμερα παρατηρείται μεγάλη κωλυσιεργία.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κατέληξε ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού της οφειλόμενης κάθε μορφής επιχορήγησης και επιδότησης με τις αναλογούσες καταβολές ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θα διευκολύνει και πολλές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής, που έχουν υποβληθεί, πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, καθώς παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση για την έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης και αποφάσεων υπαγωγής.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα Αρμόδια Υπουργεία και τα τμήματα αυτών καθώς και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

 

Προηγούμενο άρθρο 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των Συντονιστών Αποκεντρωμένων με τον Πρόεδρο της Βουλής