Ειδήσεις

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας στη Βουλή


Μια σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση έκανε το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας συμμετέχοντας με τον Πρόεδρό του κ.Καπράνα Γιώργο μέσο τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων, στην Διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων όπου συζητούνταν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και περιλάμβανε επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τον κυκλώνα Ιανό. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

Η Καρδίτσα και ευρύτερα όλος ο νομός βρέθηκε στο μάτι ενός καταστροφικού κυκλώνα του Ιανού, ενός κυκλώνα που πέρα από συντρίμμια και ανυπολόγιστες καταστροφές  άφησε πίσω του και νεκρούς συμπατριώτες μας.  Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν το βιός τους να θάβεται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης. Από την επόμενη μέρα της καταστροφής το μόνο που έβλεπες στα μάτια των συνανθρώπων μας ήταν απόγνωση, θλίψη και ένα τεράστιο ερωτηματικό για το αύριο, για το μέλλον τους. Δεν είναι ώρα σήμερα για  λόγια και μηνύματα συμπαράστασης αλλά ώρα για άμεσες παρεμβάσεις και πράξεις για να μπορέσει να ορθοποδήσει πάλι ο νομός μας, ένας νομός που είναι ο δεύτερος φτωχότερος νομός στην Ελλάδα και με πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας. Θα πρέπει άμεσα πέρα από τις οριζόντιες αποζημιώσεις που θεωρούμε ότι είναι ψίχουλα μπροστά στις βιβλικές καταστροφές που έγιναν να γίνει εξατομίκευση των ζημιών σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε αγρότη , κτηνοτρόφο και να γίνει 100%  αποζημίωση στον καθένα για την ζημιά που έπαθε.

Χρειάζονται γενναία και άμεσα μέτρα για να υπάρχει αύριο στην Καρδιτσα, δεν πρέπει να μπλέξουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας , θα πρέπει όλες οι πληγέντες επιχειρήσεις να μπουν σε αναστολή  από την επόμενη μέρα και για όσο διάστημα χρειαστεί να ορθοποδήσει η επιχείρηση, το κόστος της μισθωτής εργασίας να το αναλάβει το κράτος επιδοτώντας το 100%  του ονομαστικού μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Να ακυρωθούν με διάταξη νόμου όλες οι απολύσεις από την επόμενη των καταστροφών.

Να γίνει αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων  προς τις τράπεζες, φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος και τους Δήμους, διαγραφή των ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για φέτος για όλους τους πληγέντες, να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού και κανένας πλειστηριασμού για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.  Να γίνει παράταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους δικαιούχους για ένα τουλάχιστον εξάμηνο γιατί είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί θα είναι δύσκολο να βρουν και να πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα με την καταστροφή που έπαθαν οι χιλιάδες επιχειρήσεις του Ν. Καρδίτσας. Οι Δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και άμεσα με προσωπικό μέσα από τις λίστες των επιλαχόντων του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας.

Κυρίες και Κύριοι πέρα από τα παραπάνω που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, ο Ν. Καρδίτσας έχει ανάγκη από ένα στοχευμένο, οργανωμένο και αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που να είναι όμως άρηγκτα συνδεδεμένο με τις θέσεις εργασίας και να προστατεύει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις αλλά να δημιουργεί και νέες. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μας καλέσατε να συμμετέχουμε στην τόσο σημαντική αυτή συνεδρίαση και ελπίζω οι θέσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψιν σας και να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις που θα προστεθούν στο σχέδιο νόμου.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να αποδώσουμε ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές αλλά και την απώλεια ανθρώπινων ζωών που έφερε ο κυκλώνας, αλλά ευθύνες όμως υπάρχουν για αντιπλημμυρικά έργα που ήταν να γίνουν εδώ και χρόνια και δεν έγιναν, για ποτάμια και ρέματα που ποτέ δεν καθαρίστηκαν και ενδεχομένος  για λάθος χειρισμούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έγιναν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Ελπίζουμε για όλα αυτά να επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΕΠΑΛ Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Η Λαϊκή Ενότητα Καρδίτσας καταγγέλει την αστυνομική βία