Ειδήσεις

Παρεμβάσεις Γ. Κωτσού για άμεση στήριξη αστέγων


Σε παρεμβάσεις προς τους Υπουργούς Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη προχώρησε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις για άμεση στήριξη των αστέγων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τη μανία του «Ιανού», για αποζημίωση των επιχωματωμένων χωραφιών από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα, αλλά και των πληγεισών μικροκαλλιεργειών στον ορεινό όγκο του Νομού Καρδίτσας.

Για τους άστεγους

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στους άστεγους που ξεπερνούν τις 150 οικογένειες, στη σχετική Αναφορά του προς τον κ. Βρούτση ο Βουλευτής επισημαίνει: «…Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» που το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου 2020, χτύπησε ανελέητα το Νομό Καρδίτσας προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές, στο πέρασμά του άφησε άστεγες πάνω από 150 οικογένειες!Η αυτοδιοίκηση, συγγενείς, φίλοι, αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν δίπλα τους από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, φροντίζοντας να τους παράσχουν προσωρινή διαμονή σε σπίτια, διαμερίσματα, η σε δωμάτια ξενοδοχείων που διατέθηκαν με περίσσια φιλανθρωπία από τοπικούς ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες.Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι αυτού του είδους η βοήθεια που πράγματι αυτή τη στιγμή προσφέρεται απλόχερα στους άστεγους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.Απευθύνω έκκληση κύριε Υπουργέ να παρέμβετε άμεσα και να προχωρήσετε στη λήψη συγκεκριμένων υποστηρικτικών μέτρων – επιπλέον των ισχυόντων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – που θα εμπεδώσουν στους άστεγους συμπολίτες μας το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτόνομης διαβίωσης, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στη γρήγορη κοινωνική και επαγγελματική επανένταξή τους».

Επιχωματωμένα χωράφια και μικροκαλλιέργειες ορεινών

Επίσης, για τα επιχωματωμένα χωράφια και τις πληγείσες μικροκαλλιέργειες των ορεινών περιοχών του Νομού μας, στην εκ νέου σχετική Αναφορά του προς τον κ. Βορίδη, ο Βουλευτής τονίζει: «…Θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός πως πέρα από τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και την κατεστραμμένη παραγωγή (από τον «Ιανό),δεν έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί το πολύ σημαντικό πρόβλημα με τα χωράφια στα οποία από τις υπερχειλισμένες όχθες μεταφέρθηκαν φερτά υλικά και χωματισμοί μετατρέποντάς τα σε κρανίου τόπο. Είναι αδύνατη η συνέχιση της καλλιέργειας τους,εάν δεν απομακρυνθούν τα υλικά και εφόσον δεν περάσει τουλάχιστον μια τριετία αγρανάπαυσης και ειδικής φροντίδας, μέχρι το έδαφος να επανακτήσει την γονιμότητά του που χάθηκε από τις πέτρες και τη λάσπη.Επιπλέον, στον ορεινό όγκο πρέπει να σας αναφέρω πως υπάρχουν μικροκαλλιέργειες στις οποίες η ταχύτητα και η ορμή του υδάτινου όγκου που τις σάρωσε κατά τη θεομηνία, απομάκρυνε ολοκληρωτικά τις μικροπαραγωγές. Απευθύνω έκκληση κ. Υπουργέ να εξετάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα και να προβείτε στις ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δ. Βερίλλης: Δεν έγιναν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν το Νομό
Επόμενο άρθρο Η Μεταμόρφωση του Ανθρώπου και της Κοινωνίας σε Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας