Ειδήσεις

Παρουσίαση του αρχαιολογικού προγράμματος Βλοχού


Ο αρχαιολογικός χώρος του Βλοχού εκτείνεται στο λόφο «Στρογγυλοβούνι» και τις άμεσες παρυφές του, νότια από το σύγχρονο χωριό του Βλοχού του Δ. Παλαμά, ΠΕ Καρδίτσας. Η θέση του αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο της περιοχής, ορατό από μεγάλη απόσταση μέσα στον δυτικό θεσσαλικό κάμπο και άμεσα συνυφασμένο με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ήδη από το 1964 ως αρχαιολογικός χώρος Πειρασίας και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης τόσο από ξένους, όσο και από έλληνες μελετητές, ενώ οι εκάστοτε Εφορείες Αρχαιοτήτων δραστηριοποιήθηκαν σημαντικά στο χώρο για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων. Πρόκειται για μια οχυρωμένη πόλη με κατοίκηση πιθανά από την ύστερη αρχαϊκή/πρώιμη κλασική περίοδο έως τα ύστερα ρωμαϊκά/πρώιμα βυζαντινά χρόνια, το όνομα της οποίας δεν έχει ταυτιστεί με τα έως σήμερα δεδομένα. Η παλαιότερη απόδοση της πόλης στην αρχαία Πειρασία απορρίπτεται μετά την επιγραφική ταύτιση του σύγχρονου οικισμού Ερμήτσι με την Πειρασία.

Η αρχαία πόλη στο λόφο «Στρογγυλοβούνι» Βλοχού διέθετε ισχυρή οχύρωση που προστάτευε την κορυφή του λόφου, τα νότια πρανή, καθώς την άμεση πεδινή έκταση στα νότια του λόφου, ενώ εσωτερικά των τειχών αναπτύχθηκε ο πολεοδομικός ιστός κυρίως στο πεδινό τμήμα. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα συνηγορούν σε τέσσερις μεγάλες χρονικές περιόδους χρήσης του χώρου με τέσσερα αντίστοιχα εκτεταμένα οικοδομικά προγράμματα.

Τα τελευταία τρία χρόνια (2016 έως 2018) διεξάγεται στον χώρο το αρχαιολογικό πρόγραμμα Βλοχού που αποτελεί συνεργασία της ΕΦΑ Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της αρχαίας οχυρωμένης πόλης που εκτείνεται στον λόφο Στρογγυλοβούνι και στην πεδινή έκταση στα νότια του λόφου. Οι αρχαιολογικές μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν την παραδοσιακή καταγραφή, αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία για την αποτύπωση και την διερεύνηση των ορατών και μη ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων στο χώρο. Η ομάδα έρευνας αποτελείται από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Καρδίτσας, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου του Μπόρνμουθ της Βρετανίας συνδυάζοντας διαφορετικής εθνικότητας και ειδικότητας επιστήμονες. Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμος αρωγός υπήρξε ο Δήμος Παλαμά με την έμπρακτη βοήθειά του σε όλη τη διεξαγωγή του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Προγράμματος θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Δήμος Παλαμά στην κεντρική πλατεία Παλαμά την Παρασκευή στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

 

Προηγούμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στο Σοχό Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης: Προετοιμάζονται οι μηχανές του πολέμου