«Παρόν» δηλώνει το NoSmoke.gr – Παράρτημα Καρδίτσας σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος


 Η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος μας δίνει κάθε χρόνο την αφορμή να αναρωτηθούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, λοιπόν, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους και η Ελλάδα (ως ουραγός όλων των πολιτισμένων κρατών) απέκτησε έναν κατά βάση σωστό νόμο που προστατεύει την υγεία των πολιτών, κυρίως των εργαζομένων και των ανηλίκων, από τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

 Παρ΄ όλα αυτά, είναι γενική παραδοχή ότι ο σωστός νόμος που αποκτήσαμε δεν εφαρμόζεται λόγω αδράνειας και αδιαφορίας της ίδιας της πολιτείας που τον ψήφισε.

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Επειδή θεωρούμε ότι η προστασία και ο σεβασμός της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη και του καθένα μας ξεχωριστά, καλούμε όλους, ως ενεργοί πολίτες, να ξεκινήσουμε συστηματική και καθημερινή προσπάθεια για την προστασία όσων:

  • ü Παιδιών εκτίθενται στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος σε κάθε επίσκεψή τους σε δημόσιο χώρο
  • ü Έχουν αντιμετωπίσει κάποια περιπέτεια υγείας και τους συνέστησαν οι γιατροί την διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή εκθέσεως στο παθητικό κάπνισμα
  • ü Κάνουν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα
  • ü Εργάζονται μαζί με συναδέλφους που καπνίζουν στο χώρο εργασίας
  • ü Είναι έγκυοι και προσπαθούν να αποφύγουν τον καπνό
  • ü Εργάζονται σε χώρους μαζικής εστίασης και αναψυχής
  • ü Δεν καπνίζουν σε παρέα καπνιζόντων και η έξοδός τους μετατρέπεται από διασκέδαση σε μαρτύριο

Θεωρούμε δεδομένο ότι μια τέτοια (δύσκολη αλλά άκρως επιτακτική) προσπάθεια θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή νοοτροπίας και προαγωγή του πολιτισμού μας, στοιχεία που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελούν την βαθύτερη και πραγματική αιτία της σημερινής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Το NoSmoke.gr πιστό στο σκοπό του που είναι η θετική επιρροή στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να μειωθεί το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία όλων μας, δηλώνει ‘παρόν’ σε αυτή την προσπάθεια και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε ο απολογισμός μας την ίδια μέρα το 2012 να είναι θετικός για όλους τους πολίτες.

Ας συστρατευτούμε όλοι μαζί, καπνίζοντες και μη, και ας πούμε

«ΝΑΙ στους άκαπνους χώρους! ΝΑΙ στην υγεία! ΝΑΙ στη ζωή!»

Προηγούμενο άρθρο Παρεμβάσεις του Ντίνου Ρόβλια στο Συμβούλιο Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία οι παραστάσεις των παιδικών τμημάτων του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας