Ειδήσεις

ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας: 27 Σεπτέμβρη επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ


Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, σ΄ ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του ΕΑΜ. Το ιδρυτικό του ΕΑΜ υπέγραψαν το ΚΚΕ,ΤΟ Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας .

Η φετινή επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ , βρίσκει εμάς τους Καρδιτσιώτες και πολλούς άλλους σε άλλες περιοχές της χώρας, να παλεύουμε με τις λάσπες, για να σώσουμε ό,τι σώζεται, για να στήσουμε ξανά τα νοικοκυριά μας, την επαγγελματική μας στέγη κλπ.

Ας όψονται  αυτοί που μέχρι σήμερα μας κυβέρνησαν και άφησαν την πόλη μας ανοχύρωτη  και τις αγροτικές εκτάσεις  απροστάτευτες, χωρίς έργα αντιπλημμυρικά, χωρίς τις ανάλογες υποδομές, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων .

Όπως και στα χρόνια εκείνα της κατοχής , που το ΕΑΜ με τους αγώνες που οργάνωνε, πέραν των άλλων, έσωσε εν πολλοίς τον λαό μας από την πείνα, απέτρεψε την επιστράτευση πολλών Ελλήνων και δεν στάλθηκαν για να δουλέψουν στα Γερμανικά εργοστάσια κλπ,κλπ, έτσι και τώρα εμείς οι Καρδιτσιώτες  να δώσουμε τον αγώνα μας, χωρίς να λογαριάζουμε τις υποσχέσεις τους και τις παροχές που εξήγγελλαν  οι κυβερνώντες και να απαιτήσουμε, αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές από την πλημμύρα που προκάλεσε το καιρικό φαινόμενο «Ιανός» .

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση  του ΕΑΜ είχε το ΚΚΕ. Η ηγεσία του κόμματος απευθύνθηκε και στα αστικά κόμματα της εποχής και σε ηγετικές προσωπικότητες του αστικού κόσμου, στους οποίους πρότεινε να αναλάβουν ηγετική θέση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι προσπάθειες δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τα αστικά κόμματα της εποχής εκείνης χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» το σχέδιο για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για συνεργασία και συγκρότηση οργάνωσης

Δεν αντιστάθηκαν επομένως όλοι οι Έλληνες στους κατακτητές (Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους) . Κάποιοι συνεργάστηκαν  μαζί τους, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συνιστούσαν «σύνεση και φρονιμάδα» όχι βεβιασμένες ενέργειες κλπ, κλπ.

Το ΕΑΜικό κίνημα έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, συμβάλλοντας στην ήττα του φασισμού και την συντριβή του Χίτλερ.

Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής αντίστασης. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοιΕΑΜίτες έδωσαν την ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, το Χαϊδάρι, ο ΑηΣτράτης είναι μερικοί μόνο από τους τόπους της θυσίας.

Το λαϊκό –απελευθερωτικό κίνημα, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, με το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ, με την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην νεότερη ιστορία της λαϊκής πάλης.

Βεβαίως το ΕΑΜ δεν ήταν μόνο ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Μόνο με αυτό το χαρακτηριστικό δεν αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορική αλήθεια της τότε περιόδου. Γιατί το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν να αντιμετωπίσουν και την ντόπια ένοπλη αντίδραση με τις δικές της οργανώσεις, από την «Χ» του Γρίβα, την ΠΑΟ, τους ΜΑΗδες, ως τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες που στήριζαν το ντόπιο κατοχικό καθεστώς. Όπως επίσης και τον ΕΔΕΣ του Ζέρβα ή την ΕΚΚΑ που ήταν τα αγγλόφιλά αντίβαρα των αστικών δυνάμεων  στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Η ταξική πάλη διεξαγόταν ασίγαστα ακόμα και σε αυτήν την περίοδο, αυτή δεν σταματά ποτέ. Σε όλη την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων , αντικειμενικά έμπαινε το ζήτημα της εξουσίας μετά την απελευθέρωση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα που χάραξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ,ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ στις σημερινές συνθήκες. Βγάζουμε διδάγματα από τους μεγαλειώδης αγώνες του λαού μας. Οργανώνουμε τον λαό και παλεύουμε για την λαϊκή συμμαχία , με το ΚΚΕ πάντα δυνατό, για την λαϊκή εξουσία, για τον Σοσιαλισμό .

Οργανώνουμε εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την πραγματική ιστορία της δεκαετίας του 1940-49.Ενημερώνουμε τον λαό για τον ρόλο της ΕΑΜικής Αντίσταση ς και του ΚΚΕ.

Ξεσκεπάζουμε τις απατεωνίστικεςενέργειες της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της , που σκοπό έχουν να παραποιήσουν τα γεγονότα, να συκοφαντήσουν την ΕΑΜική Αντίσταση, να παραπλανήσουν τις νέες γενιές.

     Ζήτω η ΕΑΜική Αντίσταση 

     Ζήτω οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Άρχισαν να πληρώνονται στους δικαιούχους τα 600 ευρώ
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών Ταμασίου και Θεσσαλιώτιδας για τις καταστροφές