Περί Αναπτυξιακής Πολιτικής και Επενδύσεων – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα – υπ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας


Έχουμε υποχρέωση, να πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Να εξηγήσουμε, ότι ο δικός μας δρόμος, αυτόν που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία, αυξάνει σταθερά την πίτα του παραγόμενου εθνικού πλούτου, δημιουργώντας ένα υγειές περιβάλλον περισσότερων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Αυτό δρομολογήσαμε εξάλλου στα περασμένα 2 ½ χρόνια, μέσω των ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και με θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η Ελλάδα γύρισε τιμόνι.

Κλείσαμε τρείς προϋπολογισμούς, που ξεπέρασαν τους στόχους εσόδων που είχαμε θέσει, ανακτώντας έτσι πλήρως την εθνική μας αξιοπιστία. Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που επί δεκαετίες έμενε τελείως ανενεργή, αλλά τώρα αποδίδει. Κίνηση σημαντική, που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ουσιαστικά έσοδα για το κράτος. Το 2015 ψηφίστηκε για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός. Με απλά λόγια, παράγουμε ως χώρα όλα όσα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε, καλύπτοντας τις τρέχουσες δαπάνες, αλλά και τις πληρωμές των τόκων από το χρέος μας.

Οι παραπάνω πολιτικές επιλογές αποτέλεσαν τεράστιες τομές στο ελληνικό κράτος, που συνοδεύτηκαν βεβαίως από επώδυνες για τους πολίτες αποφάσεις. Όμως τώρα αυτές οι επώδυνες αποφάσεις τελείωσαν. Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το μέλλον, είναι σαφείς. Η Ελλάδα θα ανακτήσει τα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν την κρίση, τόσο σε ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν επτά βασικοί τομείς, που έχουν ήδη κοστολογηθεί, ότι θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ, περισσότερα από 54 δισ. ευρώ και περισσότερες από 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι τομείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, η Αγροτική Ανάπτυξη, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Έρευνα και Τεχνολογία, η Ναυτιλία, η Βιομηχανία και οι Μεταφορές.

Η ανάπτυξη οφείλει βεβαίως να συνοδεύεται και από επενδύσεις. Στόχος μας είναι, να έχουν υπάρξει, έως το 2021, συνολικά 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Από αυτά, τα 38 δισ. έχουν ήδη εξασφαλιστεί και θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους της Ευρώπης, εφόσον βεβαίως δεν έρθουμε σε ρήξη με τους εταίρους μας. 106 δισ. προέρχονται από επενδύσεις κάθε είδους, εκ τω οποίων 50 δισ. προκύπτουν από άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη σήμερα, τα 42 δισ. έχουν εγκριθεί και προχωρούν. Τέλος, 6 δισ. θα προέλθουν από Εθνικούς πόρους, όπως προγραμματίζεται να εγγραφούν στους προϋπολογισμούς των επομένων ετών. Επίσης, στα παραπάνω ποσά, δεν περιλαμβάνονται τα τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια που αναλογούν στην Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και θα είναι πάνω από 320 δισ. για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε αυτά, οφείλουμε να προσθέσουμε τα υπόλοιπα οικονομικά οφέλη, που προκύπτουν από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2012. Ενδεικτικά, αναφέρω την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», που αποτελούσε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού. Στον Τουρισμό, η κατάργηση του «καμποτάζ», που έφερε περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια νέους τουρίστες στην Ελλάδα. Από την μέχρι τώρα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, έχουν ήδη εισπραχθεί 3 δισ. από συνολικά 8 δισ., για τα οποία έχουν προχωρήσει ήδη οι συμφωνίες.

Τα παραπάνω στοιχειά αποτελούν μέρος της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, για την οικονομική πορεία της χώρας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό απολύτως ρεαλιστικό, εφόσον η Ελλάδα τιμήσει την σχέση εμπιστοσύνης, που χτίσαμε τα περασμένα έτη με τους εταίρους μας. Μιλάμε με αριθμούς, διότι «οι σωστοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους».

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδείας υπ. Βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Κώστα Τσιάρα
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδείας υπ. Βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνας Σκόνδρα