Ειδήσεις

Περί ανταποδοτικών από ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας


Αγωγή κατά του Δήμου Αργιθέας κατέθεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το μικρό υδροηλεκτρικό στον Πλατανιά της Κοινότητας Αργυρίου. Ένα «έργο» που πολλοί από τους τοπικούς μας άρχοντες (λαλίστατοι, μάλιστα, ορισμένοι), στην προσπάθειά τους να μας πείσουν για τα «πλεονεκτήματα» των προωθούμενων στην περιοχή μας «έργων» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βλ. μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα),  παρουσίαζαν ως «χρυσοφόρο» για το Δήμο της περιοχής του!!!

Η αγωγή, μάλιστα, κατατέθηκε, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ως «απάντηση» της εταιρίας  στην αγωγή του Δήμου Αργιθέας εναντίον της, με την οποία ο συγκεκριμένος Δήμος διεκδικούσε τα συμφωνημένα με ειδικό «μνημόνιο συνεργασίας» δικαιώματα των δημοτών και των Τοπικών Κοινοτήτων, αξιώσεις, ωστόσο, που η εταιρία θεωρεί,  πλέον, ιδιαίτερα επαχθείς για την ίδια, λόγω απρόοπτης μεταβολής, όπως ισχυρίζεται, των συνθηκών υπό τις οποίες υπεγράφη το παραπάνω συμφωνητικό και γι’ αυτό ζητά αυτό να κριθεί ανίσχυρο και η ίδια ν’ απαλλαγεί από οποιαδήποτε απορρέουσα απ’ αυτό υποχρέωση.

Είναι αλήθεια πως μια σημαντική μερίδα κοινού, απ’ αυτούς που πιστεύουν ακόμα στη χρησιμότητα και στην ωφελιμότητα των ΑΠΕ, που προωθούνται στην περιοχή μας (κυρίως μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα), συγκαταλέγει στα κριτήριά του και τα περιβόητα «ανταποδοτικά», είτε αυτά που προκύπτουν απ’ ευθείας από το νόμο είτε κι αυτά που με «πρόσθετες» και «ειδικές συμφωνίες» τάζουν τόσο οι ίδιοι «επενδυτές» όσο και όσοι από τους τοπικούς μας άρχοντες συντάσσονται μαζί τους, προωθώντας τα συγκεκριμένα έργα.

«Ανταποδοτικά» για τα οποία οι ίδιοι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι ενδιαφερόμενοι «επενδυτές» προσπαθούν να πείσουν για το σημαντικό τους ρόλο στην τοπική κοινωνία και οικονομία και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ντόπιων κατοίκων, ισχυριζόμενοι, μάλιστα, ότι μελλοντικά θ’ αποτελούν και «μονόδρομο» για την οικονομική κατάσταση των Δήμων μας.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που και στο Δήμο μας ακούσαμε και τον πρόσφατα απελθόντα Δήμαρχο Μουζακίου κο Κωτσό, ομού με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να υπόσχονται χρυσές εποχές για όσους από τους κατοίκους των χωριών μας, του δικού μας της Οξυάς συμπεριλαμβανόμενου,  φορτώθηκαν  εν αγνοία τους  διάφορες τέτοιες «επενδύσεις» σε μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την τύχη και το μέλλον τους, αφού συνεπάγονται την απώλεια του φυσικού και υδάτινου πλούτου της περιοχής τους.

Το ποσοστά πήραν κι έδωσαν!!! Τόσα τοις εκατό από το νόμο, τόσα επιπλέον με ειδικά συμφωνητικά, κ.λ.π., ώστε πολλοί από εμάς να μη βλέπουν την ώρα και τη στιγμή για την υλοποίηση των συγκεκριμένων «επενδύσεων»!!! Για δε το χωριό μας την Οξυά, ειδικότερα, οι «διαπραγματεύσεις» του προέδρου ήταν τόσο «σκληρές», που αποκομίσαμε και κάμποσους τόνους …..μπάζων (!!!) ως «χαλίκι» για τη χαλικόστρωση – κι ας είμαστε στο 2019 – των δρόμων του χωριού μας!!!

Αλλοίμονο, όμως!!! Οι παραπάνω αγωγές από και κατά του Δήμου Αργιθέας, που δεν είναι βέβαια και το μοναδικό φαινόμενο, μας επιβεβαιώνουν για όσα κατά καιρούς έχουμε καταγγείλει αναφορικά με τα «ανταποδοτικά» των προαναφερόμενων «έργων», τα οποία, με βάση και στοιχεία και από άλλες περιοχές, αμφισβητήσαμε εξ αρχής τόσο για την πραγματική αξία και σημασία τους – σε σχέση, πάντα, και με τα λοιπά οφέλη αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις των έργων που συνοδεύουν – όσο και για τις προθέσεις της πολιτείας και των επενδυτών για συμμόρφωσή τους με όσα υπόσχονται.

Μεγαλύτερη από ποτέ, λοιπόν, η ανάγκη για αφύπνιση και προβληματισμό όλων μας γύρω απ’ όσα μεθοδεύονται στον τόπο μας, γενικότερα, με την προώθηση συγκεκριμένων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των προωθούμενων στην περιοχή μας μικρών υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων. Η πραγματικότητα αρχίζει και διαφαίνεται όλο και περισσότερο και ταυτίζεται πλήρως με την αναποτελεσματικότητα από κάθε άποψη – ενεργειακή, κοινωνική, οικονομική, κ.λ.π.- των προαναφερόμενων έργων, το σίγουρο αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απώλεια του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας και οι τεράστιες, ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές, που αυτά συνεπάγονται.

Κι όσο για τα «ανταποδοτικά» αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τυράκι στη φάκα για να και μέχρι να τσιμπήσουμε.

Εμείς θα το κάνουμε;

Επιπλέον, φαίνεται και ξεκάθαρα πως όταν οι “επενδυτές” δένουν το γάιδαρό τους, ξεχνούν και όσα συμφωνούν.

Εμείς θ’ αδιαφορήσουμε;

 

Της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο 3ος ορεινός αγώνας δρόμου Νεράιδας-Δολόπων Καρδίτσας