Ειδήσεις

Περί της διαφοροποίησής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου


Εκτός ημερησίας διάταξης και ως κατεπείγον εισήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, αίτημα της εταιρίας “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” για παρεμβάσεις σε δημοτικές εκτάσεις (Οξυάς και Δρακότρυπας) παραπλεύρως της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Δυτ. Αργιθέας, όπου αναγκαιούν διαπλατύνσεις σε στροφές για να καταστεί εφικτή η διέλευση των  70 – 90 μέτρων φορτηγών της, που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες και τα πτερύγιά τους για το σχεδιαζόμενο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» αιολικό «πάρκο».

Οι αντιδράσεις μεγάλου μέρους των θιγόμενων τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους είναι γνωστές εδώ και καιρό, όπως γνωστά είναι και η έλλειψη οποιασδήποτε διαβούλευσης μαζί τους αλλά κι άλλες, ακόμα, ελλείψεις και παραλείψεις στην αδειοδοτική διαδικασία του έργου, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη επισημανθεί με σχετική ερώτησή μου στον κο Δήμαρχο (σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), αλλά με τον ίδιο να χαρακτηρίζει, τότε, τα σχετικά ερωτήματά μου «άνευ αντικειμένου».

Η αιτιολογία του κου Δημάρχου ότι «από λάθος δεν συμπεριλήφθη το θέμα στην ημερήσια διάταξη και πως, όσο καθυστερεί το έργο, η επένδυση καθυστερεί να αποδώσει για την εταιρεία (!!!!!)….», δύσκολα πείθει. Αντίθετα, όλα δείχνουν μια μεθοδευμένη προσπάθεια ν’ αποτραπεί η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους, σε αντίθεση, βέβαια, με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, που ήταν παρών και υπερασπίστηκε τις θέσεις της.

Το ζήτημα των «ανταποδοτικών» για τις προαναφερόμενες επεμβάσεις, που με τόση εμμονή αλλά και μεθοδικότητα οι έχοντες αντίστοιχο συμφέρον προσπαθούν να «πασάρουν» στην τοπική κοινωνία, «πέρασε» με αυξημένη πλειοψηφία και από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καν να γίνουν γνωστά και να μελετηθούν αναγκαία από τη μελέτη του έργου στοιχεία, χωρίς τις αναγκαίες αποφάσεις των εμπλεκόμενων Τοπικών Συμβουλίων, κ.λ.π., και με μοναδικούς μειοψηφήσαντες εμένα και το δημοτικό σύμβουλο Λάμπρο Γιώτη.

Στον αντίποδα, τώρα, ας δούμε όσα κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα αλλά και τα υπόλοιπα, βέβαια, υποσχόμενα για το ίδιο έργο «ανταποδοτικά». Και χαρακτηριστικό προς τούτο παράδειγμα αποτελούν αυτές οι ίδιες, οι σχετικές με παρόμοια ζητήματα αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιών, σαν κι αυτή με αριθμό 2723/22 – 10 – 2015 ΑΡΝΗΤΙΚΗ Γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, που αφορά ίδιο έργο σε γειτονική περιοχή, σύμφωνα με την οποία :

– Χλωρίδα, πανίδα, ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις και παραδοσιακά μονοπάτια, χάνονται με την ανάπτυξη των αιολικών.

– Ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς τοπία θα μετατραπούν  σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (πάνω στις βουνοκορφές μας !!!), εξαιτίας της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς, και το κάλος τους θα εξαφανιστεί.

–  Τουρισμός, κτηνοτροφία και όλοι όσοι εργάζονται και ζουν από το δάσος θα υποστούν καίριο πλήγμα. Βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης θα απολεσθούν και η χρήση τους δε θα είναι δυνατή και ούτε επιτρεπτή, όπως μέχρι σήμερα.

– Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι επιχείρημα που δεν ευσταθεί. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη απασχολεί μόλις τρεις μόνιμους υπαλλήλους.

– Με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλα ύψη (όπως και στην περίπτωσή μας ισχύει) επέρχονται μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, καταστροφή του δάσους από τις διαμορφώσεις, διανοίξεις ή βελτιώσεις δρόμων, αλλά και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής.

Αμφισβητείται η πραγματική συμβολή των ανεμογεννητριών στην ουσιαστική μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, με τη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου να ανέρχεται μόλις στο 1 έως 2 τοις χιλίοις!!!

– Διαπιστώνεται οριστική αλλοίωση του τοπίου από τις εκσκαφές, όπως π.χ. αποδεικνύουν τα πρανή των δρόμων βοσκοτόπων της περιοχής ή πρανή εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας τοποθετημένων προ πολλών ετών, που παραμένουν “κρανίου τόπος”.

Η συντήρηση των απαραίτητων για τη λειτουργία παρόμοιων έργων δασικών δρόμων θ’ αποτελεί ευθύνη του ελληνικού δημόσιου (άρα θα πληρώνουμε όλοι), ενώ τα οφέλη θα καρπούνται ιδιωτικές εταιρίες.

– Ο θόρυβος που εκπέμπεται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών ενοχοποιείται είτε για ΦΑΝΕΡΕΣ  είτε  για ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στο ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ και όχι μόνο περιβάλλον.

– Επέρχονται μεταβολές στα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής, εξαιτίας των μεγάλων εκσκαφών και του σκυροδέματος για τον εγκιβωτισμό των βάσεων των ανεμογεννητριών.

– Σωρευτικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής από τις πολυάριθμες άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων, που έχουν εκδοθεί, και οι οποίες συνέπειες δεν έχουν ελεγχθεί και υπολογιστεί.

Κι όλ’ αυτά δεν τα λένε «ορνιθολογούντες» και «οικολογούντες» (χαρακτηρισμοί που μας έχουν αποδοθεί!!!). Τα λένε αρμόδιοι επιστήμονες, κρατικοί λειτουργοί!!!

Για όλ’ αυτά δεν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και ούτε έχει κληθεί να τα αξιολογήσει ή να τα σταθμίσει, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να πιστεύει ότι, χωρίς να θυσιάσει το παραμικρό, «θα φάει με χρυσά κουτάλια», «θα έχει τζάμπα ρεύμα», θα κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του «σε ασφαλτοστρωμένους»  μέχρι το σπίτι του «λεωφόρους», ότι «οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον θα είναι ήπιες», κ.λ.π..

Όλ’ αυτά, λοιπόν, που δεν ακούστηκαν και ούτε αξιολογήθηκαν  ούτε κατά την προηγούμενη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αφού κάποιοι είχαν φροντίσει γι’ αυτό), στα οποία θα ήθελα να προσθέσω και όσα σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής του θέματος στην αρχή του κειμένου αναφέρω αλλά και όσα περί «ατελέσφορου» και «αναποτελεσματικότητας» της αιολικής ενέργειας δημοσιοποιούνται κατά καιρούς από αρμόδιους επιστήμονες και φορείς (βλ. π.χ. ΑΔΜΗΕ), είναι και οι λόγοι της δικής μου διαφοροποίησης επί του αιτήματος της εταιρίας “ΔΕΗ Ανανεώσιμες“, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, για τους οποίους και επιθυμώ να ενημερώσω τους συνδημότες μου.

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Υποστράτηγος ε.α. Νομικού Σώματος Ε.Δ., δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών
Επόμενο άρθρο Ο Αη Βασίλης με ποδήλατο...