Ειδήσεις

Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού!


Με μια όμορφη δράση κι ένα θέμα που διαχρονικά συναρπάζει τα παιδιά, συνεχίστηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 7η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού το θέμα μας ήταν: Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου. Άρωμα πειρατών είχε η σημερινή ημέρα στις Παιδικές βιβλιοθήκες.

Για να ξεκινήσουμε με χιούμορ και καλοδιάθεση, διαβάσαμε το πολύ έξυπνο και διασκεδαστικό βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου  «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το «Πώς να γίνεις πειρατής μέσα σε 7 ημέρες» της Lesley Rees, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και της Μαρίας Αγγελίδου «Το βιβλίο των πειρατών» από τις εκδόσεις Λιβάνης.

Στη συνέχεια μέσα από αποσπάσματα και άλλων βιβλίων που διαβάσαμε, τα παιδιά ανακάλυψαν πως η απαρίθμηση μιας πειρατικής λείας τους δίνει πολύτιμα στοιχεία για μια περίοδο και για ένα τρόπο ζωής… τον πειρατικό.

Ντυμένα και τα ίδια πειρατές, βρήκαν στο «αμπάρι» της βιβλιοθήκης το κρυμμένο σεντούκι και ανοίγοντας το, έμαθαν για τα πλοία, τα κανόνια που οι πειρατές χρησιμοποιούσαν. Ζήσαμε ριψοκίνδυνα σαν τολμηροί τυχοδιώκτες, ληστές και αιμοδιψείς κουρσάροι, σκορπίσαμε τον τρόμο σε ισπανικές γαλέρες και ρωμαϊκά καράβια. Συνομιλήσαμε με τους αδερφούς Μπαρμπαρόσα, κυνηγήσαμε στον ειρηνικό ωκεανό τον θαλασσόγατο, μαστιγώσαμε το πλήρωμα και κάναμε πλιάτσικο πολύτιμους λίθους και νομίσματα. Με καλή σερμαγιά σαλπάραμε για Ινδία.. και στο τέλος απολαύσαμε τις γλυκές νοστιμιές που έκρυβαν τα σεντούκια μας!!!

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία, στην ουσία δράση της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» με θέμα: . «Μελωμενα» δεδομενα: Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή. Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την Παρασκευή γλυκών με μέλι για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης. Για όλα τα παιδιά

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Θρησκευτική πανήγυρη στο Μοναστήρι Γεννήσεως Θεοτόκου Νεράϊδας
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ