Ειδήσεις

Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου


Συνεχίζεται κανονικά σχεδόν καθημερινά, στις  Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 7η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Την Τρίτη 31 Ιουλίου η δράση μεταφέρθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με θέμα της ημέρας: Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν διάφορα βιβλία σχετικά με πειρατές, με εντυπωσιακές φωτογραφίες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη λεία ενός εμπορικού πλοίου στο Αιγαίο, από πειρατές και πως έγινε η καταγραφή και η μοιρασιά του θησαυρου, που δεν ήταν μόνο νομίσματα και κοσμήματα, αλλά και φακές, κουκιά, ρύζι, κλπ.

Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους, μοίρασαν τη δική τους λεία, όπως κοφτό μακαρονάκι, φασόλια κι άλλα αγαπημένα όσπρια και στο τέλος αποτύπωσαν σε χαρτί του μέτρου δικής τους έμπνευσης πειρατικά καράβια!!!

Την Πέμπτη 2 Αυγούστου, η καλοκαιρινή εκστρατεία συνεχίζεται στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» με θέμα: Τα «ιστορημενα» δεδομενα: Η ιστορία, οι ήρωες. Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος; Για παιδιά 7- 12 ετών.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι επειδή ενίοτε δημιουργούνται θέματα με κάποιους γονείς, συνοδούς, κλπ., θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. προσπαθούν χρόνια τώρα να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία κι ένα εκπαιδευτικό έργο κι όχι να κάνουν φύλαξη παιδιών, γι’ αυτό και θέτουμε ως προϋπόθεση τα παιδιά να έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού για να μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν.

Τέλος οι υπεύθυνοι των παιδικών βιβλιοθηκών είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οτιδήποτε γίνεται μόνο εντός της παιδικής βιβλιοθήκης ή έξω από αυτές όταν γίνεται οργανωμένη δράση κι όχι στους γύρω δρόμους ή στις πλατείες που βρίσκονται οι παιδικές βιβλιοθήκες, διότι είναι αδύνατον να βρίσκονται ταυτόχρονα και μέσα κι έξω από αυτές.  

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ασ. Σκόνδρα: Οι Έλληνες θρηνούν … οι κυβερνώντες ζουν για τη χλιδή της εξουσίας