Ειδήσεις

Περιλήψεις εισηγήσεων στην ημερίδα της 19ης Οικολογικής Γιορτής


Η Οργανωτική Επιτροπή της 19ης Οικολογικής Γιορτής  Καρδίτσας, προκειμένου να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, δημοσιεύει  σύντομες περιλήψεις  των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας με θέμα: Κομποστοποιηση-επαναχρηση-ανακυκλωση

Δημοσιεύεται η 4η και τελευταία  περίληψη μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του εισηγητή:

Δημήτρης Γιαννόπουλος: είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Αποβλήτων. Έχει εργαστεί σε κατασκευαστικά έργα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ την τελευταία δεκαετία εργάζεται στην Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘΑΈ) ως Δ/ντής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Θεσσαλίας στα Τρίκαλα.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ:Μετάβαση από την υγειονομική ταφή στην αξιοποίηση των απορριμμάτων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας)

Η ΠΑΔΥΘ ΑΕ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Δυτικής Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και οι 10 Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας. Εξυπηρετεί 270.000 κατοίκους.

Από το 2009 λειτουργεί τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Τρίκαλα, οπότε και έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές της περιοχής. Ο ΧΥΤΑ δέχεται περίπου 75.000τόνους απορριμμάτων ετησίως. Έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης, η επάρκειά του αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 17 έτη.

Μέσω ενός δικτύου 5 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων οδηγείται στο ΧΥΤΑ με μεγάλα απορριμματοφόρα οχήματα.

Η οργάνωση και η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει ως πρωταρχικό στόχο την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και των χρηστών του χώρου.

Παρόλα αυτά, η υγειονομική ταφή κατατάσσεται ως η τελευταία επιλογή στην ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως περισσότερο επιθυμητές επιλογές ορίζονται η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση, ενώ ακολουθούν η ανακύκλωση και η ανάκτηση ενέργειας. Για τη χώρα μας βέβαια, η υγειονομική ταφή θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της μεταβατικής λύσης προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΠΑΔΥΘ ΑΕ ολοκληρώνει τις ενέργειες για την δημοπράτηση της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας.

Στην προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων θα χρειαστεί να συμβάλουν και οι δημότες από την πλευρά τους. Κατά μέσο όρο, ο κάθε δημότης της Δυτικής Θεσσαλίας παράγει περίπου 300κιλά αστικών αποβλήτων ετησίως, δηλαδή περίπου 1 κιλό/ημέρα. Εκτός από το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος) και των υπολοίπων ρευμάτων (γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα κ.λπ.), οι δημότες θα χρειαστεί να διαχωρίζουν τα υπολείμματα τροφών (φλούδες, αλλοιωμένα τρόφιμα, κ.α.) σε ένα χωριστό κάδο (καφέ κάδος). Στο κάδο αυτό θα μπορούν να τοποθετηθούν και απόβλητα κήπου (φύλλα, χόρτα κ.α.)

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί να λειτουργέι με δυο γραμμές επεξεργασίας. Στην μια γραμμή θα οδηγούνται προς επεξεργασία τα απόβλητα του καφέ κάδου (προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα). Η δεύτερη γραμμή θα επεξεργάζεται τα κοινά απορρίμματα του πράσινου κάδου.

Η μονάδα θα διαθέτει εξελιγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό (οπτικοί διαχωριστές, μαγνήτες, αλουμινοδιαχωριστές, κόσκινα κ.λπ.) για τη μηχανική διαλογή των απορριμμάτων. Βασικός στόχος της επεξεργασίας είναι η ανάκτηση και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί μέταλλο, πλαστικό, ξύλο), οργανικών υλικών (2 ποιότητες κομποστ) και ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου έπειτα από τη χώνευση των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Γίνετε εθελοντής στις εργασίες της 20ης Οικολογικής Γιορτής που θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 20 Σεπτέμβρη 2020

 

Προηγούμενο άρθρο Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για τις βάσεις των ΗΠΑ
Επόμενο άρθρο Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη για όλους