Περιοδεία του Δημάρχου Καρδίτσας Κ. Παπαλού σε Νεράϊδα και Σαραντάπορο


 Μετά την πάροδο των πρώτων μηνών εφαρμογής του «Καλλικράτη» και με την ευκαιρία της προσέλευσης χιλιάδων ετεροδημοτών στις ορεινές περιοχές του νομού μας για τις καθιερωμένες Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός επισκέφθηκε την τοπική κοινότητα Νεράϊδας και τον οικισμό Σαραντάπορο, προκειμένου να έρθει σε άμεση επαφή με τους κατοίκους τους και να καταγράψει διάφορα τοπικά προβλήματα.

 Τον κ. Παπαλό συνόδευαν ο υπεύθυνος για τον πρώην Δήμο Ιτάμου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Λάμπρος Τσιούκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νεράϊδας κ. Δημήτρης Λιάππης, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας κ. Βάϊος Ελευθερίου και ο συνεργάτης του κ. Γιώργος Χριστούλας.

Σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νέα Δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα της θητείας της στον «Καλλικρατικό» Δήμο Καρδίτσας, τα οποία δημιουργήθηκαν – όπως είπε – από τις πολλές αστοχίες του νέου σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και από την έλλειψη απαραίτητων πιστώσεων για υλοποίηση παρεμβάσεων που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τα 2,3 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ που αναλογεί φέτος στον Δήμο Καρδίτσας, μέχρι στιγμής εκταμιεύθηκαν μόνο 360.000 ευρώ(!) γεγονός που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για εκτέλεση έργων στο Δήμο.

Επιπλέον πρόσθεσε ο κ. Παπαλός «οι θεσμικές διεργασίες του «Καλλικράτη» βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δυσχεραίνοντας το έργο μας, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού «περνάνε» πια όλες από το ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να μην έχει ο Δήμος την ευελιξία (όπως γίνονταν μέχρι πρόσφατα) να αντιμετωπίσει άμεσα τρέχοντα ζητήματα, όπως η κοπή χόρτων και αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες.

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι «πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να δίνει λύσεις σε όλα τα θέματα καθημερινότητας των δημοτών και προς αυτή την κατεύθυνση πασχίζουμε να ενεργοποιήσουμε ολόκληρο τον Υπηρεσιακό μηχανισμό. Προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να ξεπεράσουμε τις διοικητικές στρεβλώσεις του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, αξιοποιώντας κάθε υπάρχουσα δυνατότητα με μοναδικό στόχο να ανταπεξέλθουμε όσο μπορούμε καλύτερα στις κοινωνικές επιταγές».

Στη Νεράϊδα

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την επίσκεψη του κ. Δημάρχου, στην τοπική κοινότητα Νεράϊδας, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Εκεί εκφράστηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει ο Δήμος σε διάφορες παρεμβάσεις, όπως:

  • – τσιμεντοστρώσεις και ηλεκτροφωτισμός οδών μέσα στο χωριό
  • – βελτιώσεις στον δρόμο προς το παλιό Μοναστήρι Γέννησης της Θεοτόκου ή Φανερωμένης (το οποίο κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται πολλοί ντόπιοι και ετεροδημότες) και προς τον οικισμό Κουκαίικα
  • – η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την κατανάλωση νερού, την βεβαίωση οφειλών και εξόφλησή τους.

Να σημειωθεί ότι φέτος μηχανήματα του Δήμου έχουν προβεί σε εργασίες αποκατάστασης στους δρόμους προς το παλιό Μοναστήρι και στα Κουκαίικα, ενώ σημαντική παρέμβαση που προκάλεσε τα ευμενή σχόλια των κατοίκων έγινε και προς το Κοιμητήριο του χωριού.

Επισημαίνεται ακόμη πως σύντομα θα υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο για να προωθηθεί προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τοπικό αίτημα για τεχνική παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης του χωριού στη θέση Άη Γιάννης όπου διαπιστώνεται καθίζηση του εδάφους.

Πάντως όλοι οι κάτοικοι της Νεράϊδας έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην γρήγορη ολοκλήρωση του διανομαρχιακού άξονα που συνδέει το νομό Καρδίτσας με τους νομούς Ευρυτανίας (προς Καρπενήσι μέσω Τριφύλλας) και Αιτωλοακαρνανίας (προς Αγρίνιο μέσω Μαυρομμάτας), ζητώντας από τους τοπικούς φορείς και τους Καρδιτσιώτες πολιτικούς να ασκήσουν όση επιρροή διαθέτουν στην κεντρική εξουσία να χρηματοδοτήσει τα εναπομείναντα έργα για να βγει η περιοχή οριστικά από την οδική και αναπτυξιακή απομόνωση.

Στο Σαραντάπορο

Την ευκαιρία να γίνει κοινωνός των τοπικών αιτημάτων είχε ακολούθως και στον οικισμό Σαρανταπόρου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός στο πλαίσιο πανηγυρικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στην πλατεία ο Σύνδεσμος Αποδήμων Σαρανταπόρου και Μέγα Λάκκου «Άγιος Κωνσταντίνος».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Τσιτσιμπής έθεσε τα ζητήματα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του χωριού και της ολοκλήρωσης του εσωτερικού αρδευτικού συστήματος, το οποίο σημειωτέον ξεκίνησε με τοπική χρηματοδότηση και προσφορά εθελοντικής εργασίας από τους ντόπιους.

Τα δυο αιτήματα εισακούστηκαν άμεσα… Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπαλός τόνισε ότι η ύδρευση αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και γι΄ αυτό παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, μέχρι την Άνοιξη του 2012 – δηλαδή μέσα στο 18μηνο της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής – το έργο θα έχει δρομολογηθεί. Τι ίδιο θα γίνει και με το εσωτερικό αρδευτικό δίκτυο (με λάστιχο και βάνες στα σπίτια) που και αυτό θα συνεχιστεί από τον Δήμο.

Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος εξήρε την εθελοντική προσφορά των κατοίκων η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην διευθέτηση του ζητήματος της άρδευσης καλλιεργειών μέσα στον οικισμό.    

Στη Γιορτή  Σταφυλιού Δαφνοσπηλιάς

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο κ. Παπαλός και στη Δαφνοσπηλιά, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης μεγάλης Γιορτής Σταφυλιού που οργανώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Ο κ. Δήμαρχος συνομίλησε για διάφορα θέματα με τον πρόεδρο κ. Κώστα Καρακώστα καθώς επίσης και με αρκετούς δημότες φίλους και γνωστούς οι οποίοι στη συνέχεια του πρόσφεραν κρασί και σταφύλια τοπικής παραγωγής.

Κοντά στον κ. Παπαλό βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, κ. Νίκος Καραγιάννης, κ. Θανάσης Μαρκινός, κ. Θανάσης Μπουραζάνης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας κ. Σωτήρης Γούλας, οι οποίοι παρέμειναν στη γιορτή για αρκετές ώρες συμμετέχοντας μαζί με τον κόσμο στο γλέντι που είχε οργανωθεί.

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της περιοδείας στην ορεινή Καρδίτσα, ο κ. Παπαλός έδειξε αισιόδοξος για το μέλλον επισημαίνοντας τα εξής:

«Η νέα Διοίκηση του Καλλικράτειου Δήμου Καρδίτσας προχωράει με σχέδιο στην εξυγίανση των οικονομικών του αρχής γενομένης από την περικοπή των δαπανών και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών του. Είμαστε βέβαιοι ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τελικά θα πετύχουμε τους στόχους μας ώστε τα επόμενα χρόνια Δήμος να αναλάβει στην περιοχή μας τον ρόλο του πρωταγωνιστή που οραματίζονται όλοι οι Καρδιτσιώτες».  

   

Προηγούμενο άρθρο Έγγραφο του Δημάρχου Μουζακίου Γεωργίου Κωτσού για το πράσινο σκουλήκι
Επόμενο άρθρο Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας