Ειδήσεις

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες καρπουζιών


Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

  Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων. 2) Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με  Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/forfarmer/agriculturalwarnings

 

 

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.

 

 

Δημήτριος Λύκας

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια του Ορέστη Ψαχούλα στον Α.Ο. Σελλάνων