Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.Ε.)-πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- έχει θεσπίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (Ε.Σ.Δ.) με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ που αφορά στον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Ε.Σ.Δ. προβλέπεται η κατάρτιση των επαγγελματιών χρηστών και επαγγελματιών ψεκαστών στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, οι οποίοι υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης τους, σύμφωνα με  τον Ν. 4036/2012.

Τα πιστοποιητικά χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων στα ειδικά εξεταστικά κέντρα . Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε 50 ερωτήσεις, από τις οποίες είναι απαραίτητο να απαντήσουν επιτυχώς τουλάχιστον στις 35, προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό. Ως εξεταστικά κέντρα έχουν ορισθεί από το Υ.Π.Α.Π.Ε. δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν παράβολο, το οποίο έχει ορισθεί σε 25 ευρώ μέχρι τέλος Μαρτίου αλλά αυτό αναμένεται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υ.Π.Α.Π.Ε..

Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων γίνεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που διαθέτουν επαρκή δομή και οργάνωση και έχουν πιστοποιηθεί από το Υ.Π.Α.Π.Ε. για το σκοπό αυτό.

Η συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης, που μπορεί να μην είναι υποχρεωτική, παρέχει στους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες γνώσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν από μόνοι τους ή να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στη δοκιμαστική εφαρμογή (demo), που παρέχεται στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://ppp-usercert.minagric.gr/ επιλέγοντας το «DEMO ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Το  πιστοποιητικό γνώσης ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτικό και ζητείται όταν ο αγρότης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα που έχουν έγκριση για επαγγελματική χρήση.

Σημειώνουμε εδώ ότι η πλειονότητα των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους, έχουν έγκριση για χρήση από επαγγελματίες χρήστες.

Για γεωργικά φάρμακα που έχουν έγκριση για ερασιτεχνική χρήση, δεν είναι απαραίτητη η απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων.

Σύμφωνα  με το Ν.4036/2012, προβλέπεται ότι από την 26η Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση, θα είναι δυνατή μόνον εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό γνώσεων.

 

 

Ο

Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης

 

 

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

Καρδίτσα, 20 Μαρτίου 2015

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου του Δήμου Καρδίτσας