Πιστώσεις και έργα 700.000€ σε 1 χρόνο για την Ραχούλα


Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του Δήμου Ιτάμου στο Τ.Δ. Ραχούλας.Η επιστολή των μελών του Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Ραχούλας, μας δίνει την ευκαιρία να απολογηθούμε για τα έργα που προγραμματίσαμε και εκτελούνται στο Τ.Δ Ραχούλας σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου.

1ον.  Εξασφαλίσαμε πίστωση για την οργάνωση του Μουσείου Φλωράκη 52.000 ευρώ από ΥΠΕΧΩΔΕ, συντάχθηκε μελέτη, δημοπρατήθηκε και το έργο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.    

2ον.  Από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» εξασφαλίσαμε πίστωση 70.000 ευρώ για τον δρόμο πρόσβασης στο Μνήμα Φλωράκη. Συντάχθηκε μελέτη από την Ν.Α, το έργο δημοπρατήθηκε και άρχισαν οι εργασίες.    

3ον.  Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξασφαλίσαμε πίστωση 250.000 ευρώ για το οδικό τμήμα Παλιοζογλόπι – Βρύση Ιτάμου σε 10 μέρες περατώνεται η μελέτη και το έργο δημοπρατείται.

4ον α) Από το Υπ. Εσωτερικών εξασφαλίστηκε πίστωση 55.000 ευρώ, συντάχθηκε μελέτη, δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκαν εργασίες ανάπλασης και αθλητισμού. Σ’ αυτό το έργο περιλαμβάνεται και το μικρό υπαίθριο θέατρο στην πλατεία Ραχούλας.   

       β)  35.000 ευρώ εκτελέσαμε εργασίες ανάπλασης του Σχολείου σύμφωνα με μελέτη του π. Δημάρχου κου Θ. Σκαμπαρδώνη.            5ον.  Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δρομολογήσαμε :     

         α) Ανάπλαση Κέντρου Ραχούλας   

         β) Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου  

         γ) Αποχέτευση       

         δ) 30.000 ευρώ για ύδρευση Ζωγρί   

Συνολικό κόστος 100.000

6ον.  Από Περιφέρεια Θεσσαλίας, διατέθηκαν για οδοποιία και δασικές μελέτες 40.000 ευρώ.  

7ον.  Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»  επίσης διατίθενται πιστώσεις :   

         α) Σύνταξη μελέτης για πρότυπο Αγροτικό – Κτηνοτροφικό – Τουριστικό χωριό το Τ.Δ Ραχούλας 20.000 ευρώ.        

         β) Για σύνταξη μελέτης για μικρό φράγμα 30.000 ευρώ         

         γ) Εκτελέστηκαν και εκτελούνται από ΣΑΤΑ και άλλους πόρους διάφορα έργα ύψους 100.000 ευρώ    

Οργανώσαμε φωτογραφική έκθεση για τον Φλωράκη στο κτίριο της κοινότητας. Οργανώνουμε λαογραφική έκθεση στο Δημοτικό Σχολείο.

Αναδεικνύουμε το Μυκηναϊκό Τάφο Ραχούλας μνημείο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μέσα σ’ ένα χρόνο συνολικά εξασφαλίσαμε πιστώσεις ύψους 700.000 ευρώ από διαφορετικές πηγές.

Εάν υπάρχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε περίοδο για την ραχούλα, για τόσα έργα και ύψος πιστώσεων, να μας ενημερώσουν οι καταγγέλλοντες. Επειδή η ταμπακέρα, είναι το μικρό θέατρο 90 θέσεων πληροφορούμε :    

α) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ραχούλας   

β) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιτάμου   

γ) Το έργο κατασκευάστηκε σύμφωνα με μελέτη της ΤΥΔΚ Το έργο αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την πλατεία του χωριού. Δεν αφαιρεί ούτε ένα εκατοστό από τον κύριο χώρο της πλατείας και δεν κρύβει θέα από τις κατοικίες. Το θέατρο είναι έργο πολιτισμού και απαραίτητο για την Ραχούλα.  

Είναι απορίας άξιο, πως δεν ενοχλούνται και δεν ασχολούνται, οι καθ’ όλα σεβαστοί συνδημότες, με το μείζον πρόβλημα της Ραχούλας, που είναι τα αναβλύζοντα ακάθαρτα λύματα στην κεντρική οδό της ραχούλας που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην κεντρική πλατεία και στις παραπλήσιες κατοικίες!        

Όσο για τα λουτρά ο Δήμος εκτέλεσε έργο το 2001, μετά από αίτημα των κατοίκων και για χάρη των κατοίκων. Φέτος αντικατέστησε την κατεστραμμένη σκεπή.        

Για την λειτουργία ενός δημοτικού κτιρίου και έργου, ευθύνη έχουν και οι πολίτες, αφού κάθε έργο γι’ αυτούς κατασκευάζεται.    

Η Ραχούλα, με τον σχεδιασμό του Δήμου, τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών της, αναβαθμίζεται και εξελίσσεται σε χωριό σημείο αναφοράς του νομού και αυτό, πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους και να στηρίξουν την προσπάθεια.

Προηγούμενο άρθρο Σημαντική παρέμβαση η ανάπλαση της οδού Αβέρωφ
Επόμενο άρθρο Συνεργασία για το δρόμο Ρούσσο - Κρύα Βρύση