Ειδήσεις

Πληροφόρηση και παραπληροφόρηση: οι πολλά υποσχόμενοι ψευτοθεραπευτές


Tον τελευταίο καιρό, παρατηρούνται καθημερινά, αγγελίες και διαφημίσεις τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο, σχετικά με φυσικοθεραπευτικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα αθλητικό μασάζ, λεμφικό μασάζ», θεραπευτικό μασάζ, που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα Κέντρα Ευεξίας -Μασάζ, καθώς επίσης προγράμματα αποκατάστασης, τα οποία εφαρμόζονται σε γυμναστήρια ή ειδικούς χώρους (studios) αλλά και επισκέψεις κατ’ οίκον σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς να αναφέρεται από ποιούς γίνονται.

Οι άνθρωποι αυτοί συστήνονται συνήθως ως φυσικοθεραπευτές ενώ στην πραγματικότητα είναι μασέρ ή κινησιοθεραπευτές ή βοηθοί φυσικοθεραπευτές. Όπως είναι γνωστό στην ευρεία επιστημονική κοινότητα, τόσο η θεραπευτική μάλαξη όσο και η κινησιοθεραπεία αποτελούν, βάσει σειράς νόμων, κατοχυρωμένη πράξη των φυσικοθεραπευτών. Οι βοηθοί φυσικοθεραπείας είναι πτυχιούχοι των ΙΕΚ (Δημοσίων ή Ιδιωτικών), έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης ως “βοηθοί” και το έργο που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα σεβαστό και πολύτιμο, δεν έχουν όμως τις γνώσεις και τα νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματα (υπ. αριθμ. Δ΄/2635 Απόφαση , ΦΕΚ 476 τεύχος Β΄ στις 18-3-2008) να αναλαμβάνουν ασθενείς και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της αποκατάστασης. Από τη μία η χαλαρή νομοθεσία, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να ασχολείται με την υγεία, με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό του κέρδος και την πλήρη αδιαφορία για το αποτέλεσμα των ενεργειών του, από την άλλη η οικονομική κρίση, που έχει υποχρεώσει πολλούς ασθενείς/ συμπολίτες μας να μην έχουν παροχές υγειονομικής περίθαλψης, λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, οδηγούν στην ανεξέλεγκτη δράση αυτών των “θεραπευτών”, που έναντι πολύ χαμηλότερης αμοιβής από εκείνη των εξειδικευμένων επιστημόνων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη μορφή “μαύρης εργασίας”.

Αναφέρεται ενδεικτικά ο όρος “λεμφική μάλαξη” (λεμφικό μασάζ), που παρατηρούμε να χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία από όλους αυτούς τους ανειδίκευτους και ανεύθυνους “θεραπευτές”. Το είδος αυτό της μάλαξης γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, καθώς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από πρόχειρους χειρισμούς είναι πολύ περισσότερα από ότι τα οφέλη. Επίσης, συχνά διαφημίζεται ότι «προγράμματα αποκατάστασης μετά από χειρουργεία σε γόνατα, τενοντίτιδες κτλ» μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε γυμναστήρια ή άλλα στούντιο ενδυνάμωσης, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τους ενδιαφερομένους.

Η διαδικασία της αποκατάστασης είναι εξειδικευμένη και μπορεί να γίνεται μόνο από φυσικοθεραπευτές για όσο χρόνο έχει οριστεί από το θεράποντα ιατρό και πάντα σε επικοινωνία μαζί του. Ο γυμναστής έχει το δικό του ρόλο, ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός, αφού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και αφού πλέον το μυοσκελετικό σύστημα έχει επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Ο όρος, λοιπόν, προγράμματα αποκατάστασης είναι άκρως παραπλανητικός και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερους τραυματισμούς όταν εφαρμόζονται από ανθρώπους χωρίς τις ειδικές γνώσεις του φυσικοθεραπευτή.

Πολύ απλά, όπως κάποιος δεν απευθύνεται για ένα νομικό πρόβλημα σε έναν που απλά γνωρίζει «κάτι» από νόμους(!!), έτσι, δεν θα έπρεπε να “τρέχει” στον καθένα, που αυτοχρίζεται «θεραπευτής» για να του λύσει το πρόβλημα της υγείας του.                          Ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύτιμος, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιάγραμματα που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή αποκατάσταση ενός τραυματισμού. Στην αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι πολύ σημαντική η μέθοδος που θα ακολουθήσει ο φυσικοθεραπευτής προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι αυτές, δεν διδάσκονται σε άλλες σχολές εκτός τις Σχολές Φυσικοθεραπείας. Αν όλα ήταν τόσο απλά, δεν θα υπήρχε λόγος να σπουδάζουμε, να υπάρχουν οι επιστήμες, οι ειδικότητες, τα σεμινάρια, ούτε να ξοδεύουμε χρήμα και χρόνο. Θα ήταν αρκετό να μπορούμε να  κάνουμε «μασάζ».

Ας προσπαθήσουμε να προβληματιστούμε για να αλλάξουμε την κοινή ρύση «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».

Το Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων – Καρδίτσας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, έχοντας ως στόχο να σταματήσει αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση και επιχειρώντας να προβληματίσει  τους πολίτες, απευθύνεται σε όλους λέγοντας ότι ΠΡΙΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ

ΑΓΩΓΗ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ΠΟΙΟΝ έχετε απέναντί σας. ΤΙ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΧΕΙ, αν είναι εγγεγραμμένος σε επιστημονικό επαγγελματικό σύλλογο και αν έχει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών παραστατικών.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι ώστε να αναδειχθεί η αξία του κάθε ειδικού στον τομέα της αποκατάστασης, να σταματήσει η μαύρη εργασία εις βάρος άλλων ειδικοτήτων και να προληφθούν προβλήματα και τραυματισμοί που θα προκύψουν από την εμπιστοσύνη σε ανεύθυνους και παντελώς άσχετους «θεραπευτές».

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, ας την προστατέψουμε!

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΙΝΑ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ                   ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή
Επόμενο άρθρο Οι κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ στο Δήμο Καρδίτσας