Ποδηλατοδρομία και παράδοση…


 Το βράδυ της Δευτέρας έπεσε η αυλαία των πανηγυρικών εκδηλώσεων στην πόλη του Παλαμά, στη μνήμη της Ανακομιδής των λειψάνων του πολιούχου της πόλης Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.

 Η νέα δημοτική Αρχή διοργάνωσε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο «Ευρύπυλος», το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Οι Καραγκούνηδες» και το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε η 2η Ευρυπύλια Ποδηλατοδρομία, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200 ποδηλάτες κάθε ηλικίας. Η φετινή διαδρομή ήταν μεγαλύτερης απόστασης (22 χιλιόμετρα). Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν στις 5 μμ από την κεντρική πλατεία του Παλαμά και μέσω Βλοχού έφτασαν στην περιοχή του ξωκλησιού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου έγινε μια στάση. Από εκεί και μέσω της Μεταμόρφωσης έφτασαν και πάλι στην κεντρική πλατεία περί τις 7 το απόγευμα. Ακολούθησε κλήρωση πέντε ποδηλάτων για ισάριθμους τυχερούς μεταξύ των συμμετεχόντων στην ποδηλατοδρομία…

Ακολούθως, στις 8 το βράδυ νεαροί χορευτές και χορεύτριες του Ομίλου «Καραγκούνηδες» χόρεψαν τοπικούς χορούς του κάμπου, αλλά και των Αγράφων και της Αργιθέας. Σημαντική στιγμή ήταν το ξεκίνημα των κοριτσιών του ομίλου, τα οποία -φορώντας τις παλιές καραγκούνικες παλαμιώτικες φορεσιές- χόρεψαν δύο τραγούδια από το Πασχαλιάτικο Σεργιάνι.

Ταυτόχρονα, την ώρα που παρουσιάζονταν οι τοπικοί παραδοσιακοί χοροί, τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών διέθεταν πίτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα στον κόσμο που κατέκλυσε κυριολεκτικά την πλατεία Τιτάνων…

Τέλος, σε ένα σύντομο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους δημότες, ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής υποσχέθηκε πως το επόμενο πανηγύρι του Παλαμά, το 2012, θα είναι καλύτερα οργανωμένο και στις εκδηλώσεις θα υπάρξουν συμμετοχές και από συλλόγους των δημοτικών ενοτήτων Φύλλου και Σελλάνων.

Ο εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Παλαμά συνεχίστηκε και έκλεισε με χορό από τους επισήμους και τους πολίτες…

Προηγούμενο άρθρο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή»
Επόμενο άρθρο Γιορτή στο ΚΑΠΗ Παλαμά