Ειδήσεις

Πολιτισμός και Ψηφιακή Πολιτική: μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη


Με αφορμή την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν οι βιβλιοθήκες του, είτε ανήκουν στην κεντρική του δομή, είτε στο Δίκτυο των παιδικών Βιβλιοθηκών είτε στα μουσεία του (Μουσείο Πόλης, Πινακοθήκη), ο Δήμος Καρδίτσας υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γ. Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στόχος της καταστατικής αυτής συνεργασίας είναι οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου να συνεργαστούν οργανικότερα ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό τους μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και να φροντίσουν ώστε το περιεχόμενο και η πληροφορία που διαχειρίζονται να γίνουν η βάση ποικίλων εξωστρεφών δράσεων με σημείο αναφοράς την πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Μνημόνιο, το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια, η Καρδίτσα θα αποτελέσει πιλότο στη χρήση τεχνολογιών αιχμής σε σχέση με τον πολιτισμό.

Η πρώτη συνάντηση εργασίας της ομάδας πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής Καινοτομίας και Δράσεων Νεολαίας κ. Βασίλη Κουρκούνα, στο Μουσείο Πόλης, στις 6 Νοεμβρίου και αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία ενημέρωσης σχετικά με τους στόχους της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής, το περιεχόμενο του Μνημονίου και τις προοπτικές που ανοίγει για την πόλη μας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, με την συνεργάτιδά της Χριστίνα Γρηγοροπούλου, συζήτησαν με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των φορέων και τον αντιδήμαρχο διερευνώντας ανάγκες και δυνατότητες, επικυρώνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συλλειτουργήσουν, ώστε οι χώροι τους να γίνουν πιο ελκυστικοί και προσβάσιμοι για το κοινό και οι δράσεις τους να τύχουν μεγαλύτερης προβολής και διάχυσης, αναδεικνύοντας έτσι τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εταίρος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι επίσης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, γεγονός που καταδεικνύει την ευρύτερη πολιτισμική διάσταση της συνεργασίας.

Η δεύτερη συνάντηση της βουλευτού με την Ομάδα Εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, στην Πινακοθήκη και έχει στόχο τον σχεδιασμό μιας από κοινού στρατηγικής, ώστε η  ψηφιακή αναβάθμιση να υπηρετήσει τις βασικές πολιτισμικές αρχές της συμπεριληπτικότητας, δηλαδή να  αίρει  κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις, της συμμετοχικότητας, ώστε να αναπτυχθεί μια κουλτούρας της καθημερινής ζωής που θα στηρίζεται στα πολιτιστικά πρότυπα του τόπου μας και τέλος της αξιοποίησης των πολιτιστικών μας πόρων. Απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω είναι η βιωσιμότητα, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σχεδιαστούν δράσεις που θα ωφελήσουν ουσιαστικά τους πολίτες.

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλη συναυλία Κωνσταντίνου Αργυρού, Φαίη Σκορδά, Μαρία Κορινθίου και πολλές εκπλήξεις στα εγκαίνια του Fashion City Outlet
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ενίσχυση του τουρισμού στη λίμνη Πλαστήρα