Ειδήσεις

Πολιτιστικός Σύλλογος και κίνηση Εξόρμηση για τον ανεμολογικό ιστό της Οξυάς


Ανάκληση, λέει, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου της 27-3-2017, προηγούμενης απόφασής του περί δημοπράτησης έκτασης στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς με σκοπό την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού και τη δημιουργία αιολικού πάρκου,

η οποία λήφθηκε κατόπιν αναβολής – κάτω και από τις δικές μας, τότε, διαμαρτυρίες – προηγούμενης συζήτησης για το ίδιο θέμα, η οποία εκείνη συζήτηση είχε προκύψει εξαιτίας ακύρωσης της αρχικά ληφθείσας απόφασης για παραχώρηση της ίδιας έκτασης και για την οποία οι αρμόδιες Επιτροπές έκριναν (μετά από προσφυγές) πως δεν είχε ληφθεί νόμιμα, κ.λ.π. κ.λ.π.…….

Ακολούθησε, βέβαια, λήψη νέας απόφασης περί παροχής, αυτή τη φορά, «σύμφωνης γνώμης» του Δημοτικού Συμβουλίου προς την αρμόδια Υπηρεσία (Δασαρχείο), για την εγκατάσταση του προαναφερόμενου ανεμολογικού ιστού.

Εκείνη την ιστορία που ξετυλίγονταν μέσα από το «μύθο» του «…κι αετός εμένα τ’  άντερα ……….», φανταζόμαστε πως οι μεγαλύτεροι (ε, εντάξει… οι μικρότεροι ας ρωτήσουν μεγαλύτερους), θα τη θυμόσαστε… Κάπως έτσι, λοιπόν …..

Το έχουμε διευκρινίσει κι άλλη φορά πως δε διακατεχόμαστε από καμία αντιπολιτευτική διάθεση κατά οποιουδήποτε και πως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να προσπαθούμε για την προστασία του χωριού μας έναντι όσων, στο όνομα της ανάπτυξης,  επιβουλεύονται το φυσικό του πλούτο και την ίδια του την ύπαρξη.

Τώρα, λοιπόν, και μετά την άσκηση αρμοδίως διοικητικής προσφυγής εκ μέρους μας κατά της ανακληθείσας, πλέον, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για δημοπράτηση έκτασης στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς, όπου μεθοδεύεται η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού και τη δημιουργία αιολικού πάρκου,  αντιλήφθηκαν ο κος Δήμαρχος, η συγχωριανή μας πρώην  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πως ο Δήμος, ως απλός «διακάτοχος» της συγκεκριμένης έκτασης, δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε δημοπράτησή της (!!!!!), στοιχείο, βέβαια, που αποτελούσε και το δικό μας βασικό ισχυρισμό στην προαναφερόμενη διοικητική προσφυγή μας.

Μια προσφυγή που, παρότι κοντεύει να παρέλθει η  προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία των δύο μηνών, δεν λάβαμε ακόμα καμία απάντηση από την αρμόδια Υπηρεσία … (Γιατί άραγε;). Λέτε, λοιπόν, μετά την άσκηση της προσφυγής μας, να ….«μυρίστηκαν» στο Δήμο ακύρωση της απόφασης από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και προτίμησαν να την ανακαλέσουν μόνοι τους;  Τέλος πάντων….

Απορούν, τόσο ο κος Δήμαρχος όσο και η συγχωριανή μας πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν ήμασταν παρόντες, λέει, στην προχθεσινή  συζήτηση για τον ανεμολογικό ιστό, για να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε (!!!!) και μας μέμφονται (!!!), μάλιστα, γι’ αυτό. Τους έλειψαν, λέτε, οι «φωνασκίες»  και οι «τραμπουκισμοί μας»; Πόσο άσχημο να κρίνει κανείς εξ ιδίων τ’ αλλότρια…..

κε Δήμαρχε, κα Τόλια και κες/κοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ποια μεγαλύτερη απόδειξη θέλετε για να πειστείτε πως η μοναδική αιτία για την οποία «φωνασκούσαμε», όταν δεν μας επιτρέπατε να μιλήσουμε στο Δημοτικό αλλά  και στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας, ήταν επειδή, απλά, θέλαμε ν’ ακουστούμε και όχι «να δημιουργούμε φασαρίες για το θεαθήναι» ή να προβαίνουμε σε (κατά τη γνώμη σας) «τραμπουκισμούς», όπως εσείς αλλά και κάποιοι άλλοι μας έχετε κατηγορήσει; Μήπως, πλέον, αποδομείστε, όλοι σας, πλήρως;

Γιατί τις θέσεις μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο σ’ ότι αφορά το θέμα της εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στο χωριό μας θεωρούμε πλέον πως, έστω και μετά από τόσα και τόσα που προηγήθηκαν, τις έχουμε, προς το παρόν, εκφράσει (βλ. την από 24-1-2017 συνεδρίαση). Οπότε, με δεδομένο και ότι εκείνο που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει είναι η προστασία και το μέλλον του χωριού μας και σε καμία περίπτωση «η δημιουργία εντυπώσεων και το θεαθήναι», όπως εσείς ισχυρίζεστε, αλλά και λαμβανομένων υπόψη και των «παλινωδιών», που αποδεδειγμένα φαίνεται να διέπουν τους χειρισμούς σας στο συγκεκριμένο ζήτημα,  κρίναμε πως αυτή τη φορά δεν απαιτείτο να είμαστε παρόντες.

Τώρα, αν εσείς επιλέξατε να αγνοήσετε τις θέσεις και τους προβληματισμούς, που με επιχειρήματα έχουμε προβάλει για το προαναφερόμενο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κάτι που αφορά τη δική σας στάση στο ίδιο ζήτημα και κρίνεται από τους Οξυώτες αλλά και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους δημότες.

Μας παροτρύνουν, ακόμα, ο κος Δήμαρχος και η συγχωριανή μας πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Τόλια, να «κατασκηνώσουμε τώρα έξω από το Δασαρχείο», και περιμένουν, λένε, να δουν αν θα το πράξουμε, όταν η συγκεκριμένη Υπηρεσία χορηγήσει την αιτηθείσα άδεια  για την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στην Οξυά….

Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι ίδιοι αποδέχονται πλήρως πως το Δασαρχείο, ως αρμόδια Υπηρεσία, είναι πλέον υποχρεωμένο, μετά την απόφαση περί «παροχής σύμφωνης γνώμης» από το Δημοτικό Συμβούλιο, να χορηγήσει τη συγκεκριμένη άδεια στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, με τον κο Δήμαρχο, μάλιστα, να διευκρινίζει πως το ίδιο θα ίσχυε ακόμα και στην περίπτωση που η «γνώμη» του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν αρνητική. Είπαμε, άσχημο να κρίνεις εξ ιδίων τ’ αλλότρια…

Φαίνεται πως τα τόσα χρόνια εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν βοηθούν ώστε να γίνει αντιληπτή η από τους παραπάνω η διαφορετική φυσιογνωμία και ο διαφορετικός τρόπος δράσης μεταξύ ενός «πολιτικού οργάνου», όπως πολλές φορές οι ίδιοι έχουν αποκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, και μιας απλής δημόσιας Υπηρεσίας. Γιατί είναι βέβαιο ότι από την τελευταία όλοι μας θα είχαμε την απαίτηση να εφαρμόζει πιστά τους νόμους, που η ελληνική πολιτεία θεσπίζει και  την τήρηση των οποίων αυτή δε δύναται να αποφύγει. Για ένα «πολιτικό όργανο», ωστόσο, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρείται δεδομένο πως, πέρα από την τήρηση των νόμων του κράτους, πρέπει και έχει και τη δυνατότητα ν’ ακούει τους δημότες του και να λαμβάνει υπόψη του τις γνώμες τους, πριν την λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, κ.λ.π.…….

Σε κάθε περίπτωση και ως φορείς που, για λόγους που πολλές φορές έχουμε δημοσιοποιήσει, εναντιωνόμαστε στα προωθούμενα στο χωριό μας μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά, εννοείται πως θα είμαστε χωρίς καμία διάκριση και στο εξής παρόντες οπουδήποτε κρίνουμε πως αυτό επιβάλλεται, όπως, άλλωστε, πράξαμε μέχρι και σήμερα. Και, επιπλέον, θα αξιοποιούμε και κάθε νομική ή διοικητική προβλεπόμενη από το νόμο ενέργεια ενάντια σε κάθε δυσμενή για εμάς Πράξη της διοίκησης, που θα αφορά στα παραπάνω ζητήματα, απ’ οπουδήποτε η Πράξη αυτή κι αν προέρχεται ……..

..…της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μη εξαιρουμένης, βεβαίως !!!!

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενός σεισμού
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Τριτέκνων στη Βουλή