Ειδήσεις

Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιο-οικονομία


Ένα νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ξεκινάει τη λειτουργία του στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Παν. Θεσσαλίας) στην Καρδίτσα.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η δημιουργία εξειδικευμένων και ικανών στελεχών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αλλά και επιχειρηματιών και ερευνητών σε θέματα βιο-οικονομίας και εφαρμογής των αρχών της στη σύγχρονη πολυλειτουργική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων μεγάλης αξίας που αυτά συντηρούν όπως δάση, λιβάδια, υγρότοποι και θηραματικά είδη, στην τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, στο μάρκετινγκ βιοπροϊόντων, στις επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση σε καινοτόμες προσεγγίσεις που σχετίζονται με τα προϊόντα ξύλου Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας, την παραγωγή μη ξυλωδών δασικών προϊόντων όπως μανιτάρια, ρητίνη και αρωματικά φυτά, στη διαχείριση του αστικού πρασίνου, του οικοτουρισμού, στις σύγχρονες εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών πόρων και στις τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας. Επιπρόσθετα, η προαγωγή των γνώσεων στα συγκεκριμένα αντικείμενα του ΠΜΣ και η προετοιμασία για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Το ΠΜΣ προσφέρεται σε πλήρη φοίτηση και η διάρκεια των σπουδών ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το 3ο εξάμηνο προσφέρεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δέκα (10) μαθήματα και στη συνέχεια η εκπόνηση της διπλωματικής.

Δεκτοί στο ΠΜΣ γίνονται: α) Πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, των πρώην Τμημάτων ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμημάτων Περιβάλλοντος ή (στ) συναφούς ειδικότητας, β) Πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ) με σχετική συνάφεια στο αντικείμενο του εν λόγω ΠΜΣ που κατά περίπτωση κρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής με τα πτυχιακών φοιτητών, γ) Πτυχιούχοι ΑΕΙ της αλλοδαπής, συναφούς ειδικότητας, αφού προσκομίσουν ισοτιμία του τίτλου τους από το αρμόδιο όργανο και δ) Μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 τουάρθρου 34 τουΝ. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος στο ΠΜΣ του Τμήματος που υπηρετούν και είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Το ΠΜΣ αυτοχρηματοδοτείται και τα συνολικά δίδακτρα είναι 2800 € ανά φοιτητή και για τα τρία (3) εξάμηνα σπουδών. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται τμηματικά.Σημειώνεται ότι δίνονται δύο (2) υποτροφίες αριστείας σε κάθε εξάμηνο (1ο& 2ο) στους φοιτητές που συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στα αντίστοιχα μαθήματα. Υποτροφίες δίνονται σε ειδικές περιπτώσεις και από επιχειρήσεις του κλάδου.Επιπρόσθετα, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4485/2017, από το συνολικό αριθμό των εισακτέων φοιτητών απαλλάσσεται από τα τέλη φοίτησης το 30% των φοιτητών με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2020 και θα πραγματοποιούνται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Καρδίτσα, κάθε Παρασκευή (απόγευμα) και Σάββατο, προκειμένου να διευκολύνονται εργαζόμενοι φοιτητές που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από την Καρδίτσα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 πλήρως συμπληρωμένη την Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που είναι διαθέσιμη

http://fwsd.uth.gr/wp-content/uploads/2020/09/AITHSH_EGRAFIS_MSc_POLYBIO_2020-2.docx

μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση msc-forest.fwsd@uth.gr,

Πληροφορίες παρέχονται από τους:

  • Γραμματεία του ΠΜΣ κ. Αθανάσιος Κυριάκης, msc-forest.fwsd@uth.gr
  • Διευθυντή του ΠΜΣ Καθηγητή Μ. Βραχνάκη, mvrahnak@uth.gr
  • Ιστοσελίδα του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, http://fwsd.uth.gr/

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://fwsd.uth.gr/πρόσκληση-εκδήλωσης-ενδιαφέροντος-γ/.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διανομή τροφίμων από το Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας ο βουλευτής Β. Κόκκαλης