Ειδήσεις

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε ένα ασύρματο ηλεκτρικό εργαλείο


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πείτε ” Καλά Χριστούγεννα , αγαπητέ φίλε ” από ό, τι με ένα  σύνθετο πριόνι πλαγιοκοπής ή ένα κατσαβίδι 18V βαρέως τύπου . Αλλά προτού να πάρετε ένα ασύρματο εργαλείο για τον εν λόγο φίλο σας, να έχετε αυτά τα πέντε πράγματα στο μυαλό .

Μην αγοράσετε μια Lamborghini αν δεν οδηγείτε γρήγορα.

Τα ασύρματα εργαλεία τείνουν να είναι βαριά , δυσκίνητα με μπαταρίες νικελίου- καδμίου . Αλλά οι εταιρείες εργαλείων έχουν εξορθολογήσει τα προϊόντα τους με κομψότητα , με μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες ιόντων λιθίου . Η αλήθεια είναι ότι τα εργαλεία Li – ion είναι ακριβά . Αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές εξακολουθούν να κατασκευάζουν τα παλιά NiCad εργαλεία .

Εάν δεν είστε πάρα πολύ εξοικειωμένοι και σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα ηλεκτρικά εργαλεία σας για την περιστασιακή τοποθέτηση ενός ραφιού ή την κοπή κόντρα πλακέ , θα είστε μια χαρά με τις μπαταρίες NiCad . Ζυγίζουν λίγο περισσότερο και παίρνουν αρκετό χρόνο για να φορτίσουν (μερικές φορές έως 3 ώρες) , αλλά για τα περισσότερα έργα είναι απίθανο να ξεπεράσετε τις  δύο μπαταρίες που συμπεριλαμβάνουν τα περισσότερα εργαλεία . Και κοστίζουν πολύ λιγότερο

Αλλά αν σκοπεύετε να αφιερώσετε κάθε Σαββατοκύριακο στη δημιουργία  π.χ. μίας βιβλιοθήκης για τα κόμικς , θα χρειαστείτε μπαταρίες λιθίου. Οι μπαταρίες φορτίζουν σε μόλις 30 λεπτά,  διαρκούν περισσότερο , και ζυγίζουν λιγότερο, που σημαίνει ότι τα χέρια σας δεν θα κουραστούν γρήγορα. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ανάμεσα σε κλασικές slim συσκευασίες και fatties με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το μέγεθος έχει σημασία.

Είναι απλό: όσο υψηλότερα είναι τα βολτ , τόσο υψηλότερη είναι η ισχύς . Αυτό σημαίνει περισσότερη ροπή για βίδες , στροφές στο πριόνισμα , περισσότερη ταχύτητα για λείανση , πιο σφυρί δράσης για την οδήγηση των επιπτώσεων . Αν δεν είστε επαγγελματίας , τότε μάλλον δεν θέλετε τίποτα μεγαλύτερο από ένα εργαλείο 18 – volt . Ένα μεγάλο 18V τρυπάνι θα σας βοηθήσει σε μεγάλες εργασίες όπως η διαμόρφωση και κατασκευή του καταστρώματος , και μπορείτε να κόψετε ένα μεγάλο κόντρα πλακέ με 18V δισκοπρίονο ( ειδικά επειδή τα ασύρματα  πριόνια έχουν λεπτότερες λεπίδες για να αναπληρώσετε τη μικρότερη ροπή).

Μην υποτιμάτε τα μικρότερα εργαλεία , όμως. Εκτός από τα δισκοπρίονα , κάθε εργαλείο αντιγράφεται σε μια έκδοση 12V . Τα εργαλεία μπορεί να φαίνονται λίγο κοριτσίστικα, αλλά δουλεύουν μια χαρά . Τα τρυπάνια ειδικότερα , έχουν πολύ καλή απόδοση με μπαταρίες 12V , μπορούν να βιδώσουν βίδες γυψοσανίδας σε διαμόρφωση ή ακόμα και να κάνει κάποιες μικρότερες εργασίες καταστρώματος.

Να θυμάστε , όμως, ότι υπάρχουν ακόμα μερικά εργαλεία που θα πρέπει να αγοραστούν με καλώδιο. Εάν χρειάζεστε φαλτσοπρίονα ή δισκοπρίονα  για να κόψετε χοντρά ξύλα , θα πρέπει να έχετε πραγματικά τη συνεπή δύναμη ενός plug-in εργαλείου. Το ίδιο ισχύει και για πριόνια και μύλους.

Οι εταιρίες εργαλείων είναι σαν «έμποροι ναρκωτικών».

Τα καλά νέα είναι ότι κοστίζει το να εθιστεί κανείς. Οι κατασκευαστές εμπνέουν την εμπιστοσύνη στην επωνυμία πουλώντας ηλεκτρικά εργαλεία είτε με καλώδιο είτε χωρίς. Με αυτόν τον τρόπο μόλις αγοράσετε το πρώτο σας εργαλείο και τις δύο μπαταρίες του, που συμπεριλαμβάνονται, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε όλα τα άλλα εργαλεία της ίδιας σειράς. Αλλά μόνο σε εργαλεία της ίδιας σειράς. Είναι λοιπόν μία καλή ιδέα να κάνετε την αγορά σας με βάση όλα τα εργαλεία που η εταιρία πουλά και που μπορεί να χρειαστείτε μακροπρόθεσμα.

Άρα για τι να ψάξετε; Από τη στιγμή που η βασική λειτουργία των περισσότερων εργαλείων δεν ποικίλει ιδιαίτερα από εταιρία σε εταιρία ελέγξτε τα αξεσουάρ. Μπορεί να λατρέψετε μία κεφαλή τρυπανιού ή ένα καλό λαμπτήρα ή ακόμα και ένα άγκιστρο ζώνης. Να γνωρίζετε τι μέγεθος λεπίδας ή εξαρτήματος ταιριάζει στο εργαλείο σας και βεβαιωθείτε ότι είναι αυτό που ψάχνετε. Έπειτα είναι η τιμή, καθώς παίρνει κανείς αυτό που πληρώνει. Μια υψηλότερη τιμή αντανακλά το ότι έχουν ξοδευτεί περισσότερα χρήματα στην καινοτομία, τον εργονομικό σχεδιασμό ή τα ανθεκτικά υλικά.

Η τροποποίηση είναι έξυπνη λύση.

Ένας τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα που θα ξοδεύατε στην αγορά καινούργιων εργαλείων είναι να τροποποιήσετε τα παλιά σας εργαλεία χρησιμοποιώντας καινούργιες μπαταρίες. Αν έχετε ήδη κάποιο εργαλείο με μπαταρίες νικελίου-καδμίου, μερικές εταιρίες έχουν σχεδιάσει τις μπαταρίες λιθίου τους ώστε να εφαρμόζουν και σε παλαιότερα μοντέλα. Ένα καινούργιο σετ μπαταριών λιθίου κοστίζει περίπου 100 ευρώ αλλά μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα αν έχετε μία ολόκληρη συλλογή από εργαλεία στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Υπάρχει μία μπαταρία για κάθε προσωπικότητα.

Oι μπαταρίες χάνουν την ενέργειά τους, αν μείνουν αχρησιμοποίητες για κάποιο χρονικό διάστημα , έτσι  είναι καλά δώρα για προσεκτικούς σχεδιαστές . Άλλες μπορούν επίσης να έχουν προβλήματα μνήμης , έτσι είναι καλύτερα να αποφορτιστούν πλήρως πριν φορτιστούν ξανά.

Οι μπαταρίες λιθίου, όμως , μπορεί να παραμείνουν συνδεδεμένες ανά πάσα στιγμή , και οι περισσότεροι φορτιστές  έχουν σχεδιαστεί να φορτίζουν το εργαλείο μία φορά την εβδομάδα , όπως απαιτείται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μπαταρίες λιθίου είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε και αν πεθαίνουν . Οι κατασκευαστές το αποκαλούν «ελεύθερη φόρτιση», αλλά αυτό που σημαίνει πραγματικά είναι ότι δεν θα έχετε μία σταδιακή επιβράδυνση , καθώς οι μπαταρίες φθείρονται. Το εργαλείο απλά θα σταματήσει.

Δείτε περισσότερα στην ισατοσελίδα Βιοπέρ

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ιατρικός Σύλλογος για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη για τη Μεσοχώρα