Ειδήσεις

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος σε όλη τη χώρα την επικοινωνιακή δράση “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”. Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας συμμετέχοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην παραπάνω επικοινωνιακή δράση υποδέχεται μαθητές και ενήλικες σε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, περιπάτων και ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητάς της στην Π.Ε. Καρδίτσας .Οι παρακάτω δράσεις παρέχονται δωρεάν στο κοινό και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 2441061564, 2441079832 μέχρι και την Πέμπτη 9 Μαϊου 2019.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των δράσεων:

  • Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 10.00 -12.00 στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαϊκού Ναού Απόλλωνα Αρχαίας Μητρόπολης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα κατάλοιπα του αρχαίου ναού, που ιδρύθηκε εκτός των τότε γνωστών αρχαίων πόλεων της ευρύτερης περιοχής σε μια περιοχή φυσικού κάλλους κοντά στις όχθες του ποταμού Γαβριά. Ο αρχαϊκός ναός είναι αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα οπλίτη. Η θέση του δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο πάνω στους οδικούς άξονες που ενώνουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων με την πεδιάδα. Άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται κατάλοιπα αρχαίων οικισμών, οι οποίοι στον 6ο αι. π.Χ. ίδρυσαν αρχικά ένα κοινό λατρευτικό χώρο, το ιερό του Απόλλωνα και αργότερα στον 4ο αι. π.Χ συνοικίστηκαν ιδρύοντας την αρχαία Μητρόπολη.

 

  • Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 10.00 -12.00

α) Με σημείο συνάντησης την είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο στις υπώρειες του λόφου «Ογλά» μέσα στο σύγχρονο χωριό του Πύργου Κιερίου Σοφάδων θα πραγματοποιηθεί ανάβαση και περιήγηση με συνοδεία αρχαιολόγου στην ακρόπολη του αρχαίου Κιερίου, που διατηρείται στην κορυφή του λόφου. Εκεί θα ακολουθήσει περίπατος περιμετρικά των οχυρωματικών τειχών αλλά και ξενάγηση στα κτιριακά κατάλοιπα εντός και εκτός της αρχαίας πόλης.

β) Με συνοδεία αρχαιολόγου και αφετηρία την πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική διαδρομή στις διατηρημένες αρχαιότητες μέσα στον σύγχρονο οικισμό του Καλλιθήρου, όπου διατηρούνται κτιριακά κατάλοιπα και τμήματα του οδικού δικτύου της αρχαίας πόλης σε διάφορα οικόπεδα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάβαση στον λόφο του Αγ. Αθανασίου (Κάστρο), όπου σώζονται τμήματα ελληνιστικής οχύρωσης και βυζαντινό κάστρο.

Μέσα από την περιήγηση ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους δρόμους, στα σύγχρονα σπίτια και στα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης, θα δοθούν αφορμές για συζητήσεις για ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον και θα επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του πολιτισμικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.

Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Κων/νος Βουζαξάκης, Λ. Θεογιάννη και Φ. Τσιούκα

 

Προηγούμενο άρθρο Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς Παλαμά και Προαστίου
Επόμενο άρθρο Περιοδεία του συνδυασμού Δυνατή Καρδίτσα