Ειδήσεις

Προς δημοπράτηση το έργο αποκατάστασης της Παλιάς Ηλεκτρικής


Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση του έργου της  αποκατάστασης της «Παλιάς Ηλεκτρικής» στην Καρδίτσα οδηγεί η Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε  ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση  αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2.980.000 ευρώ, για τη  μετατροπή του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος στο κέντρο της Καρδίτσας σε Πνευματικό Κέντρο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ),  έχει υπογράψει με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Προγραμματική Σύμβαση, αλλά αναμένει από τον μελετητή την ολοκλήρωση της παράδοσης της μελέτης για να προβεί στη δημοπράτηση. Ο Δήμος Καρδίτσας, είναι ο  κύριος και φορέας λειτουργίας του  έργου.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καρδίτσας προχωράμε στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για την πόλη της Καρδίτσας» δηλώνει ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αποκατάσταση της «Παλιάς Ηλεκτρικής» και η μετατροπή της σε σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των πολιτών της Καρδίτσας και όλου του νομού.  Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Λίνα Μενδώνη για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της. Ό,τι συμφωνήσαμε στη διάρκεια της πολύχρονης και εξαιρετικής  συνεργασίας μας, έχει υλοποιηθεί. Είναι μια υπουργός χρήσιμη για τη χώρα. Ευχαριστώ τον δωρητή Βασίλη  Μπρακατσούλα, πρώην βουλευτή Καρδίτσας για τη γενναιοδωρία του να καλύψει τη δαπάνη της μελέτης. Ευχαριστώ όλους τους δημάρχους Καρδίτσας, για τη διαχρονικά καλή συνεργασία μας που οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Η αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής, με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  αποδεικνύει τη σημασία  του βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Περιφερειών, του ΠΔΕ,  για την ομαλή λειτουργία τους και την παραγωγή χρήσιμων έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών.

Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αποφέρει  αποτελέσματα  απολύτως μετρήσιμα, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να αξιοποιούνται, να αναδεικνύονται, και να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται» προσθέτει  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης  Τσιάκος, αναφέρει: «Υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Καρδίτσας η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου της παλαιάς ηλεκτρικής εταιρίας. Εισερχόμαστε έτσι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός μεγάλου και οραματικού έργου για την πόλη της Καρδίτσας. Το συγκρότημα που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια βιομηχανικών κτηρίων, θα μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο, με στόχο να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για τον Δήμο μας. Είναι δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει όλη η περιοχή. Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον δωρητή πρώην βουλευτή Καρδίτσας κ. Β. Μπρακατσούλα, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε να καλύψει τη δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης. Ελπίζω ότι σύντομα η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και θα φτάσει στα χέρια μας στην τελική της μορφή, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως φορέας υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και εκτέλεση των απαιτούμενων διαδικασιών, για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε από κάθε πλευρά έτοιμοι για να προχωρήσουμε στη δημοπράτησή του».

Το κτίριο – Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς

Το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής  βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας σε οικόπεδο επιφάνειας 1388,74 τ.μ., ανεγέρθηκε το 1910, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και λειτούργησε μέχρι το 1957, οπότε η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια Α, Β και Γ. Το κτίριο Α που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη και το κτίριο Β που είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ’ επέκταση στη νότια πλευρά του κτιρίου Α με κοινό μεσότοιχο, είχε αρχικά ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το τρίτο ισόγειο κτίσμα Γ είναι ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του Β και αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί, επειδή δεν έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων Α και Β είναι 419,15 τ.μ.

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/14942/240 ΦΕΚ107/ΑΑΠ/04.04.2012 της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου, του κτηριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κήρυξη αφορά όλο το κτίριο Α και το αρχικό τμήμα του κτιρίου Β.

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – φουαγιέ, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας.

Ο περιβάλλοντας χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ο καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Λυκείου Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Συντριπτικό χτύπημα στα ΕΠΑΛ – Αποκλεισμός μαθητών