Ειδήσεις

Προσοντολόγιο απολύσεων και στη Γενική Παιδεία


Ξεκίνησαν (Δευτέρα 13/1) οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τους διορισμούς(;) στη Γενική Εκπαίδευση. Μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή που το υπουργείο παιδείας με σχέδιο εξασφαλίζει και άλλη πελατεία στα κολέγια κάνοντας δεκτά τα πτυχία τους για διορισμό στο δημόσιο. 

Έτσι αφού πρώτα η Ειδική Αγωγή χρησιμοποιήθηκε σαν εργαστήριο εφαρμογής και προώθησης του προσοντολογίου έρχεται η διεύρυνση και παγίωσή του στο σύνολο των εκπαιδευτικών. 

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας και αξιοποιώντας το έδαφος που της είχε στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την κινηματική αδράνεια, με την υπόσχεση 5.250 μόνιμων διορισμών στην Γενική:

1) προωθεί την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων που με την νέα κατάσταση κινδυνεύουν να μην μπορούν να δουλέψουν ούτε καν σαν αναπληρωτές

2) εξαπλώνει τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία σε ένα αέναο κυνήγι μοριοδότησης προσόντων, καταργώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο

3) φέρνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πριν καν τον διορισμό

Πρόκειται για την συνέχιση και την επέκταση μιας αντιδραστικής πολιτικής στους εκπαιδευτικούς, συνέχεια και όχι παύση της πολιτικής της αδιοριστίας, που θέλει να εντείνει την διάσπαση αλλά και την πολιτική που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές σαν εργαζόμενους  β’ κατηγορίας. Μας πετάνε τα ψίχουλα των ελάχιστών διορισμών, μας βάζουν να κυνηγάμε μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά και να τρωγόμαστε  μεταξύ μας και στο τέλος μας λένε να τους λέμε και ευχαριστώ! Οι δηλώσεις της υφυπουργού για ονομαστική κλήση αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανά κενό αλλά και αποκλεισμό για 2ή 3 έτη για συναδέλφους που δεν παρουσιάζονται εντάσσονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που αυτήν την στιγμή νιώθουν ότι βρίσκονται στον αέρα. Τόσο στην Ειδική Αγωγή μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων όσο και στην Γενική με την επέκταση του προσοντολογίου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολυδιάσπαση που επικρατεί εξυπηρετεί μόνο την κυβέρνηση για την ευκολότερη προώθηση  της πολιτικής της. Για αυτόν τον λόγο η κουβέντα για το ποια μοριοδότηση «είναι σωστότερη» να μετρήσει δεν μας βοηθάει αλλά εντείνει την πολυδιάσπαση αυτή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αντιμετωπίζουμε μια κοινή αντιδραστική πολιτική και άρα η απάντηση μας πρέπει να είναι αντίστοιχα κοινή.

         Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης γραμμής και διεκδίκησης για όλους μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κανένα δικαίωμα δεν χαρίστηκε αντιθέτως κατακτήθηκαν ΟΛΑ με αγώνες. Και είναι βέβαιο ότι όσο δεν συγκροτούνται αγώνες και κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους η επίθεση θα συνεχιστεί αμείωτη.

Η προοπτική μας, δεν βρίσκεται στο αέναο κυνήγι προσόντων και μορίων, περιμένοντας μπας και γίνει κανένας μόνιμος διορισμός Μόνο με τον μαζικό οργανωμένο αγώνα έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή. Οι αναπληρωτές έχουμε δείξει ότι (και λόγω μαζικότητας) μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτικά γεγονότα. Αρκεί να έχουμε ξεκάθαρο τί έχουμε απέναντί μας, για τί και πώς πρέπει να παλέψουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολυδιάσπαση που επικρατεί δεν μας βοηθάει. Ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον εκάστοτε υπουργό για το δίκιο των αιτημάτων μας, αλλά ότι μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε να το κερδίσουμε. Τα μόνα αιτήματα που μπορούν να μας ενώσουν όλους είναι: 1)μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και 2) μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Σε αυτόν τον αγώνα μπορούμε να έχουμε μαζί τόσο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όσο και τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται έξω από την εκπαίδευση.

Για αυτόν τον αγώνα έχουμε ανάγκη να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και τα συλλογικά μας όργανα. Την απεργία και τα σωματεία μας. Αυτά δηλαδή που πρέπει να είναι εργαλεία πάλης και οργάνωσης. Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα από τις περσυνές μας κινητοποιήσεις να βάλουμε τις βάσεις για κοινό αγώνα για την συνολική ανατροπή του αντιδραστικού προσοντολογίου.

 

     

Των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Κυριακή μετά τα Φώτα
Επόμενο άρθρο Με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Αρωγή