Ειδήσεις

Προσοχή στα αγγούρια θερμοκηπίου λόγω του ωιδίου


Εμφάνιση  μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις  εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

 Καταπολέμηση:

1) Αφαιρούμε από τα φυτά τα φύλλα με έντονη  προσβολή από το παθογόνο και τα καταστρέφουμε.

2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

 

 

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.)

 

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή  ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.

Στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Συστάσεις :

  • Για τους βιοκαλλιεργητές: τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
  • Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας, κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: abamectin, κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ :  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

 

 

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

 

Δημήτριος Λύκας

Προηγούμενο άρθρο Ένα καρπούζι … στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Επόμενο άρθρο Ανακοινώθηκαν οι προσωρινές τοποθετήσεις των λειτουργικά υπεράριθμων Δασκάλων