Προσπάθεια Δ. Καρδίτσας & Τ.Ε.Δ.Κ. για ανάπτυξη φ/β συστημάτων


Συμπληρωματικές και όχι αλληλεπικαλυπτόμενες οι δύο πολύ σημαντικές για το Νομό μας πρωτοβουλίες.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, όπου μετά από μονομερή ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. από τον κ. Τέγο έγινε συζήτηση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας «για διακήρυξη φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση Οροφών Δημοτικών Κτιρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων» και τα σχετικά δημοσιεύματα στο Τοπικό Τύπο, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο Δήμος Καρδίτσας, ευαισθητοποιούμενος στο ζήτημα της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εκδήλωσε την πρόθεσή του να κάνει αποφασιστικά βήματα στον στόχο αυτό. Η προσπάθειά του αυτή βρίσκεται σε απόλυτο συγχρονισμό με την προσπάθεια της ΤΕΔΚ και της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία οι στέγες δυο  σχολικών μονάδων του Δήμου Καρδίτσας (Μουσικό και Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο) εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (Φ-Β). Είναι κοινός τόπος ότι οι προσπάθειες του Δήμου Καρδίτσας και της Τ.Ε.Δ.Κ. είναι αλληλοσυμπληρούμενες και προς όφελος των δημοτών, καθώς τα Φ-Β συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, τον καταναλωτή και ανταποκρίνονται απόλυτα στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και εμπέδωση οικολογικής συνείδησης. Με την κοινή προσπάθεια Δήμου Καρδίτσας, ΤΕΔΚ και Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, οι χιλιάδες δημότες και οι από εμάς επόμενες γενιές  θα βιώσουν τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (στην προκειμένη περίπτωση των Φ-Β συστημάτων) και θα διδαχτούν στην πράξη και όχι στη θεωρία για τις ΑΠΕ.

2. Είναι σαφές ότι ως Δήμος Καρδίτσας αναφερόμαστε σε Δημοτικά Κτίρια και όχι μόνον -όπως παραπλανητικά μεταφέρθηκε στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας- σε σχολικές μονάδες.

Στην  εισήγηση προς το Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας ρητά αναφέρεται επίσης ότι οι χώροι αυτοί «τίθενται ενδεικτικά προς μελέτη-διερεύνηση». Τους όρους της διαδικασίας θα τους συντάξει η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δ. Καρδίτσας σε απόλυτη συνεργασία με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες προσπάθειες που έχουν ήδη τελεσφορήσει σε άλλους Δήμους. Απαράβατος όρος της φανερής πλειοδοτικής διαδικασίας θα είναι ότι «η Δημαρχιακή Επιτροπή μπορεί μετά από σχετική αιτιολογημένη πρόταση των ενδιαφερομένων ή/και των Δημοτικών Υπηρεσιών να περιορίσει την εκμίσθωση σε λιγότερα από τα προτεινόμενα κτίρια ή και να επεκτείνει αυτήν και σε άλλα».

Είναι λοιπόν πασιφανές πως η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτίρια του Δήμου Καρδίτσας  στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Τ.Ε.Δ.Κ. δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η διαδικασία (φανερός πλειοδοτικός διαγωνισμός) είναι απόλυτα διαφανής, και καταρρίπτεται, όπως αποδείχτηκε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας.

3. Εκτιμούμε ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται στην παρελκυστική τακτική της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην προσπάθειά της να ακυρώσει οποιαδήποτε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας προς το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών, παρακινούμενη αποκλειστικά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είναι ανεπίτρεπτο η προσπάθεια αυτή να μεταφέρεται στο Δ.Σ. της Τ. Ε. Δ. Κ. προκειμένου να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς αυτούς, χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση του Δήμου στη συνεδρίασή του και να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρον του Δ. Καρδίτσας για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Επόμενο άρθρο Στον αγροτικό τομέα το 90% των ΚΑΠ της Ν.Α.