Προχωρά η ανάπλαση της παλαιάς ηλεκτρικής και μετατροπής της σε πνευματικό κέντρο


Παρελήφθη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας η μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της παλιάς ηλεκτιρκής Καρδίτσας, προκειμένου να μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο.

 

 

Ιστορικό

Η Παλαιά Ηλεκτρική αποτελούμενη από το συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων (πέτρινο κτίριο εργοστασίου και διώροφο κτίριο γραφείων), εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1910 και στέγασε την πρώτη ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία Καρδίτσας. Μεταπολεμικά, το 1950 συγκεκριμένα με την ίδρυση της ΔΕΗ και την ρύθμιση των περιουσιακών της στοιχείων, το συγκρότημα της Παλαιάς Ηλεκτρικής με το οικόπεδο του περιήλθε στο Δήμο Καρδίτσας (1967).

Το 1986 (και εν όσο το κτίριο δεν ήταν ακόμα διατηρητέο), επί δημαρχίας Δ. Αρχοντή προκηρύχτηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με αντικείμενο την διαμόρφωση στο χώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής κτιρίου για την στέγαση Δημοτικού Θεάτρου της πόλης. Η μελέτη ανατέθηκε στην σύμπραξη που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού (1989).

Επί δημαρχίας Αθ. Κανταρτζή η εκπόνηση της μελέτης προχώρησε σημαντικά, με περιορισμό ωστόσο του αντικείμενου της, το οποίο θεωρήθηκε τεράστιο και μη ρεαλιστικό για τα δεδομένα της Καρδίτσας.

Επί δημαρχίας Χρ. Τέγου έγιναν σοβαρές προσπάθειες ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπήρξε η κατηγορηματική απάντηση ότι τα Θέατρα δεν είναι επιλέξιμα και ότι θα πρέπει να τροποποιήσουμε την μελέτη στην κατεύθυνση του Συνεδριακού Κέντρου που ήταν επιλέξιμο, πράγμα που έγινε και η μελέτη προχώρησε περεταίρω, τροποποιούμενη.

Επί δημαρχίας Δομ. Βερίλλη ενημερωθήκαμε ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή συνεδριακών κέντρων στην Δυτική Θεσσαλία έχει καλυφθεί και ότι το έργο με την συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν επιλέξιμο σε κανένα χρηματοδοτικό πλαίσιο, τρέχων ή σχεδιαζόμενο. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 233/2009 διεκόπη η σύμβαση με τους μελετητές. Επί πλέον, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ σε επιτόπια επίσκεψη στο χώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής των Προϊσταμένων της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενημερωθήκαμε ότι ο μόνος τρόπος ένταξης του έργου είναι η κήρυξη του σε διατηρητέο, διότι θα χρηματοδοτηθεί με προτεραιότητα, έναντι άλλων κτιριακών υποδομών.

Επί δημαρχίας Κων. Παπαλού από τις πρώτες μέρες της θητείας του, διατυπώθηκε πρόταση από τους δωρητές αδελφούς Βασίλειο και Αθανάσιο Μπρακατσούλα, για την χρηματοδότηση μιας σημαντικής για τον Δήμο Καρδίτσας μελέτης, με στόχο την ένταξη ενός πολιτιστικού έργου στο ΕΣΠΑ.

Κατατέθηκε στη συνέχεια (30/4/2011) πρόταση από τους αδελφούς Μπρακατσούλα προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας με αντικείμενο την δωρεά πλήρους Τεχνικής Μελέτης Ανάπλασης της Παλαιάς Ηλεκτρικής του Δήμου Καρδίτσας και του περιβάλλοντος χώρου.

Κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κ. Στ. Παπαγεωργίου, η δωρεά με του όρους της έγινε ομόφωνα δεκτή με την απόφαση 471/2011 της Οικονομικής Επιτροπής, που τροποποιήθηκε με την 11/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας, κατόπιν αιτήματος των δωρητών.

Για τη δωρεά μελέτης και τις προβλεπόμενες ειδικές προϋποθέσεις νομιμότητας τηρήθηκαν οι διατάξεις του Νόμου 4014/2011, Αρθρο 29 περί Δωρεάς Μελετών.

Διοικητικές ενέργειες

Με βάση τα παραπάνω, ακολούθησε η κάτωθι σειρά διοικητικών ενεργειών και αδειοδοτήσεων:

  1. Αίτημα του Δημάρχου Καρδίτσας κήρυξης διατηρητέου του κελύφους του κτιρίου της παλαιάς ηλεκτρικής του δήμου Καρδίτσας (αρ. πρωτ. 12735 της 6ης/9/2011) και κατάθεση πλήρους φακέλου.

  2. Έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο (αποφ. 545 της 29ης/11/2011).

  3. Παρουσίαση της προμελέτης για την Ανάπλαση του Κτιρίου της Παλαιάς Ηλεκτρικής Δήμου Καρδίτσας στο Δημοτικό Συμβούλιο (αποφ. 14 της 16ης-1-2012).

  4. Απόφαση χαρακτηρισμού ως μνημείου του κελύφους του Κτηριακού Συγκροτήματος της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας του Δήμου Καρδίτσας (ΦΕΚ107/Α.Α.Π./4-4-2012) με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

  5. Αίτημα (με αρ. πρωτ. 129της 1/08/2012) του Δημάρχου Καρδίτσας προς τη Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για έγκριση της «Μελέτης αποκατάστασης διατηρητέου συγκροτήματος της Παλαιάς Ηλεκτρικής Καρδίτσας και μετατροπή του σε Πνευματικό Κέντρο, ανάκτηση και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου».

  6. Ολοκλήρωση των διαδικασιών διαβούλευσης του Νόμου 4014/2011, Άρθρο 29 με βεβαίωση ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου και την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

  7. Έγκριση της μελέτης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (αριθ. Πρακτικού 2/08-04-2013), κατ επιταγή του Νόμου 4014/2011, Άρθρο 29

  8. Έγκριση της μελέτης αποκατάστασης (ΑΔΑ: ΒΕΝΓΓ-Λ5Λ της 09-05-2013) από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την παραλαβή από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ολοκληρώνεται το πλαίσιο που προβλέπετε από τον νόμο Νόμου 4014/2011, Άρθρο 29 περί Δωρεάς Μελετών, και η μελέτη με τίτλο: «Μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Καρδίτσας και μετατροπή του σε πνευματικό κέντρο, ανάκτηση και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου», είναι νομίμως υφιστάμενη.

Τις παραπάνω ενέργειες συντόνισε και υλοποίησε Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με την 548/2011 Απόφαση Δημάρχου Καρδίτσας για τον σκοπό αυτό και αποτελείται από τις υπαλλήλους του Δήμου Καρδίτσας:

  1. Ευαγγελία Τσίβου ΠΕ Διοικητικό,

  2. Λαμπρινή Παρθένη Πολιτικό Μηχανικό,

  3. Κυριακή Κοτσάμπαση Αρχιτέκτονα Μηχανικό

Σημειώσεις για ενημερωση:

Ένα δημόσιο κτίριο το οποίο είναι 100 και πλέον ετών, είναι υπο καθεστώς νομικής δέσμευσης από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και χρίζει ειδικών αδειοδοτήσεων για την κάθε επέμβαση σε αυτό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτό είναι διατηρητέο. Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο διατηρητέο πρέπει να έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία μαζί με την παλαιότητα. Το καθεστώς του «διατηρητέου» έχει προνόμια ως προς την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την προβολή του κτιρίου και δεσμεύσεις ως προς το περιεχόμενο της μελέτης ανάπλασης (η όποια εγκρίνεται από το Συμβουλή Νεοτέρων Μνημείων και δε επιδέχεται καμιάς αλλαγης), άλλα τις μελλοντικές επεμβάσεις και χρήσεις στο έργο. Ο Δήμος Καρδίτσας διαθέτει (ως περιουσιακά στοιχεία) τρία χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια:

  1. Το Εσπερινό Λύκειο Καρδίτσας

  2. Την Δημοτική Αγορά Καρδίτσας

  3. Την Παλαιά Ηλεκτρική Εταιρεία Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 59χρονος Παλαμιώτης για πλαστογραφία και φορολογικές παραβάσεις
Επόμενο άρθρο «Όχι» Αγοραστού στην άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας