Ειδήσεις

Προχωρά το έργο ύδρευσης οικισμών της Λ. Πλαστήρα


Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του έχει εισέλθει ένα σημαντικό έργο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολλούς  επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα. Πρόκειται για την κατασκευή αγωγών ύδρευσης, έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  ενώ κύριος του έργου είναι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Το χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες, για να διαπιστώσει την πρόοδο, επισκέφτηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος ο οποίος συνοδευόταν από τον Δ/ντη της Δ/νσης Τεχνικών Εργων κ. Δ. Κουτρομάνο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τον ανάδοχο για την εξέλιξη του έργου και όπως διαπίστωσε ήδη έχει εκτελεστεί μεγάλο τμήμα του έργου. Από την πλευρά του ζήτησε από τον ανάδοχο να επισπεύσει όσο γίνεται ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες και το έργο να παραδοθεί προς χρήση εντός των συμβατικών προθεσμιών.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: « Σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντή και με τις σχετικές οδηγίες του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού προχωράμε ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει αποφασιστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Λίμνης Πλαστήρα. Είναι ένα έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και αξίας καθώς αντιμετωπίζει σε βάθος δεκαετιών τα προβλήματα ύδρευσης που υπήρχαν σε οικισμούς της περιοχής και τα οποία εστιαζόταν στην επάρκεια του πόσιμου νερού. Με την ολοκλήρωσή του εκτός από τους κατοίκους και τους επισκέπτες σοβαρά ωφελημένοι βγαίνουν και όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας ως ΠεριφερειακήΑρχή πως σταθερός στόχος μας είναι να χρηματοδοτούμε έργα υποδοχής τα οποία λειτουργούν αθροιστικά στον τομέα της ανάπτυξης. Το έργο που σήμερα επιθεωρούμε είναι ένα τέτοιο έργο και είμαστε χαρούμενοι που προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς».

Τεχνικά στοιχεία του έργου

 

Με την εργολαβία θα καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών Καλυβίων Πεζούλας-Πεζούλας-Νεράιδας-Νεοχωρίου και θα λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί πολλά χρόνια τους κατοίκους των οικισμών αυτών. Συμβάλει επίσης στην βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών στους παραθεριστές που επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο τουριστικό προορισμό στον νομό Καρδίτσας. Σημειώνεται ότι οι  αγωγοί του κλάδου αυτού έχουν σχεδιασθεί ώστε  να μπορούν  να καλύψουν τις ανάγκες των οικισμών για την επόμενη 40ετία.

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των οικισμών Νεοχωρίου, Νεράιδας. Πεζούλας και Καλυβίων Πεζούλας του πρ. Δήμου Νεβρόπολης – Αγράφων από την Λίμνη Πλαστήρα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους 10.960 μ., το μεγαλύτερο τμήμα με σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) και το υπόλοιπο με ελατό χυτοσίδηρο (ductileiron)
  • την κατασκευή διθάλαμης δεξαμενής 200μ3, φρεατίου διανομής και αντλιοστασίου στη θέση Αγ. Παντελεήμονα,
  • την κατασκευή διθάλαμης δεξαμενής 500 μ3 με φρεάτιο διανομής, στην θέση Προφ. Ηλία πλησίον του οικισμού Νεράιδα καθώς και
  • την κατασκευή δεξαμενής διαχωρισμού 30 μ3 στο Νεοχώρι.

Αποτελεί συνέχεια της εργολαβίας κατασκευής των έργων κεφαλής του δικτύου ύδρευσης από την Λ. Πλαστήρα που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και με το οποίο κατασκευάζεται πλωτή εξέδρα, αγωγός υδροληψίας και διυλιστήριο σε δημοτική έκταση στα παράλια των Καλυβίων, δυναμικότητας 100 μ3/h, που θα τροφοδοτεί με διυλισμένο νερό τους παραπάνω οικισμούς. Στις παρυφές των οικισμών υπάρχουν ήδη δεξαμενές αποθήκευσης / τροφοδοσίας πόσιμου νερού.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη εκπροσώπων ρωσικών τουριστικών πρακτορείων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ