Πρωτοβουλία Διαγραφής του Χρέους Καρδίτσας


Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτούν την οικονομική ολιγαρχία με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προμήθειες, υπερκοστολογημένα δημόσια έργα, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πολεμικούς εξοπλισμούς. Και όχι για να καλύψουν τις δαπάνες για δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, μισθούς και συντάξεις όπως μας λένε.

Από το το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τα κράτη έχουν δώσει δισ Ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων, με συνέπεια ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σήμερα, 5 χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας να έχει αυξηθεί. Με το περιβόητο PSI “κουρεύτηκαν” τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών, πανεπιστημίων και ασφαλιστικών ταμείων, ενδεικτικό των “λύσεων” που προκύπτουν όταν το πάνω χέρι των ενεργειών το έχουν οι δανειστές και όχι οι λαοί.

Ο συνεχής δανεισμός του κράτους, σήμερα γίνεται για τις ανάγκες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δανείων, και έτσι σχεδόν τίποτα από τα δάνεια δεν κατευθύνεται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.Πάνω από το 90% των δόσεων επιστράφηκε ξανά στους δανειστές και τις τράπεζες, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία του ΔΝΤ! Έτσι, φτάνουμε να «φεύγει» το 53% του προϋπολογισμού στην εξυπηρέτηση του χρέους ενώ η ανεργία στη νέα γενιά να ξεπερνάει το 60%. Φτάνουμε να μας τρομοκρατούν τα ΜΜΕ για την έλλειψη ρευστότητας ενώ η ανεργία να αντιμετωπίζεται με 5μηνα και voucher αισχρής εκμετάλλευσης για ένα κομμάτι ψωμί.

Από τη άλλη δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα στους λαούς του κόσμου που βλέπουν το παγκόσμιο χρέος να ξεπερνάει τα 66 τρις €! Αλήθεια, σε ποιόν χρωστάμε όλα αυτά τα λεφτά; Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που δανείζουν τα κράτη που βρίσκουν τα λεφτά; Ποιος δημιούργησε αυτόν τον παγκόσμιο πλούτο και σε ποιόν ανήκει;

Το χρέος αυτό, το οποίο αυξάνεται αντί να μειώνεται, ενώ εφαρμόζεται η πιο σκληρή και βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ούτε το δημιουργήσαμε, ούτε το αναγνωρίζουμε. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι, έχουν πληρώσει ακριβά το χρέος. Όπως φωνάξαμε και στους μεγάλους αγώνες μας αυτά τα 5 χρόνια, εμείς πληρώσαμε το χρέος 2 και 3 φορές, ώρα να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι πολυεθνικές.

Χρέος και μνημόνια-όπως και αν αυτά ονομάζονται και όποια μορφή και να παίρνουν- πάνε μαζί. Η αναγνώριση του χρέους και της υποχρέωσης αποπληρωμής του στους τοκογλύφους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε., στις τράπεζες και τα κάθε λογής ιδιωτικά τοκογλυφικά «ιδρύματα», υπονομεύει κάθε δυνατότητα άσκησης μιας άλλης πολιτικής με κέντρο την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αποτελεί τείχος στο οποίο προσκρούει κάθε εργατική διεκδίκηση.

Το ζήτημα του χρέους είναι θηλιά που στερεί το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για το μέλλον του. Η διαγραφή του χρέους δε μπορεί να αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τη συμμορία των Βρυξελλών και την ΕΕ, με τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους. Αντίθετα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πάλη του λαού. Μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, που θα επιβάλλουν το δίκαιο της μεγάλης πλειοψηφίας. Σε σύγκρουση και αποδέσμευση από την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τις δανειακές συμβάσεις τους.

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, πιστεύουμε πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο που θα απαιτεί την μη αναγνώριση και την διαγραφή του ληστρικού χρέους. Μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, διανοούμενους και αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, να πάρουμε πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους. Από διεθνιστική σκοπιά, μαζί με τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης, να φωνάξουμε ότι αυτά τα χρέη δεν είναι δικά μας. Τα δημιούργησε η κρίση του συστήματος που στηρίζεται στο κέρδος και τον ανταγωνισμό, στην εκμετάλλευση και την βαρβαρότητα.

Σε ανοιχτή συνάντηση που έγινε μέσα στις γιορτές αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε, δημόσια – ανοιχτή, επιτροπή διαγραφής του χρέους και στην Καρδίτσα. Να απευθυνθούμε σε πολίτες και σε συλλόγους και συλλογικότητες, του ιδιωτικού όσο και τους δημόσιου τομέα  για την οργάνωση της παρέμβασης και της δημόσια δράσης της. Η πρώτη δημόσια συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 απριλίου στις 8Μ.Μ. ΣΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους και όλες τις ενδιαφερόμενες που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στο χρέος και στην Καρδίτσα να υπογράψει το ανωτέρω κάλεσμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση.      diagrafi.tou.xreous.karditsa@gmail.com .

Για την επικοινωνία με την επιτροπή, μπορείτε να επικοινωνείτε με το  ανωτέρω e-mail καθώς και στο :     www.facebook.com/diagrafi.tou.xreous.karditsa

 

 

ΠΑΝΤΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ , ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΚΑΛΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,  ΦΟΙΤΗΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΟΦΙΑ , ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΟΤΑ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΥΛΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΟΤΑ , ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ

ΜΟΥΤΣΙΜΠΑΜΠΙΤΣ ΣΟΝΙΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΔΑΠ

ΜΠΟΛΤΣΗΣ ΑΡΗΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΜΠΟΛΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ

ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ

ΣΙΑΤΗΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

ΓΚΑΒΑΡΔΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΑ , ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

ΓΑΡΙΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ , ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΤΡΑΓΑΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΤΣΟΥΠΑΡΟΛΟΥΠΟΣ ΟΘΩΝ

ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΚΕΝΑΣ ΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΑΣ

ΜΟΥΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ , ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ , ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΣΙΩΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δήλωση Σιούφα για το θάνατο της Λένας Ράλλη