Ειδήσεις

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


«Η δημοσιοποιηθείσα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού κ. Γαβρόγλου και τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός κινήθηκε πίσω από τις κουρτίνες και έχει ακέραια την ευθύνη τόσο για τους χειρισμούς που έκανε όσο και την πρόταση που παρουσίασε», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστεύουμε στη συλλογική ηγεσίαώστε να κληθούν να αποφασίσουν αυτοί που θα υλοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία και συγκαλούμε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων της Θεσσαλίας (Δήμοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς) στην οποία προσκαλούμε και θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά του Υπουργού ώστε να γίνει γνήσιος δημοκρατικός και ουσιαστικός διάλογος», αναφέρει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης και τονίζει:

«Ως αιρετή Περιφέρεια θέλαμε κι επιδιώξαμε να μετέχουμε στο διάλογο για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία όσο και γενικότερα να συνεργαστούμε, ωστόσο το Υπουργείο το απέφυγε με αξιοσημείωτη και ανεξήγητη επιμονή.

Είναι προφανές ότι η δημοσιοποιηθείσα πρόταση

-Δεν προέκυψε από διάλογο ούτε με την κοινωνίαούτε την Αυτοδιοίκηση.

-Δεν περιέχει το αναγκαίο σχέδιο υλοποίησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ύψος και πηγές χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού, συνολικό κόστος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και σοβαρές αμφιβολίες, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.

-Επιχειρεί να υποδαυλίσει συμπεριφορές κοινωνικού αυτοματισμού στη Θεσσαλία ναρκοθετώντας την περιφερειακή ενότητα και συνείδηση που με τιτάνιες προσπάθειες και εξαντλητικό διάλογο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ως αιρετή Περιφέρεια.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω αυτήν την ύστατη ώρα να μην δημιουργήσει τετελεσμένα και να μην μετακυλήσει στην τοπική κοινωνία το κόστος της προχειρότητας και της προφανούς εξυπηρέτησης μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι

-η μεγαλύτερη επένδυση μίας χώρας είναι αυτή η οποία στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο,

-η παιδεία του μέλλοντος απαιτεί καθαρά επιχειρήματα,

-κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να προκύπτει μέσα από σοβαρό, ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο με την τοπική κοινωνία και βεβαίωςμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να αποβαίνει προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας».

Επισημαίνεται ότι η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συνεργασία με το γραφείο του Υπουργού Παιδείας ώστε να είναι εφικτή η παρουσία του κ. Γαβρόγλου.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με τον Υπουργό ζητούν οι αγρότες
Επόμενο άρθρο Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Εγκλήματα