Πρωτοβουλίες για τα αδέσποτα από τους φορείς του Νομού


Την Πέμπτη ώρα 6.30 μμ πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, σύσκεψη για τα αδέσποτα ζώα στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Κτηνιατρικής σχολής, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Ομίλου, του ΚΠΕ Μουζακίου, της Οικόσφαιρας , Διευθυντών των Σχολείων και των γονέων.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, τόσο με την μεγάλη αύξηση του αριθμού τους, όσο και με την επιθετικότητα κάποιων από αυτά. Αρκετοί συμπολίτες και παιδιά έχουν δεχθεί επιθέσεις και δαγκώματα από κάποια επιθετικά ζώα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε χώρους όπως το Παυσίλυπο, το Παλέρμο, το αθλητικό πάρκο, αλλά και σχολεία όπως το 1ο Λύκειο, το 3ο Δημοτικό και άλλα όπου έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο 4039 δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση αδέσποτων σκύλων σε χώρους κοντά στα νοσοκομεία, αθλητικά πάρκα, σχολεία και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω της επανεμφάνισης της λύσσας σε περιοχές όπως η Ελασσόνα, που καθιστά αναγκαίο τον αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των κατοικίδιων, των κυνηγόσκυλων, αλλά και των αδέσποτων.

Ο νέος νόμος 4039 καθορίζει τους όρους και τις ευθύνες των ιδιοκτητών των σκύλων όσον αφορά την ευζωία των ζώων αλλά και τους τρόπους κυκλοφορίας τους. Τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική σήμανση, βιβλιάριο υγείας και τα απαραίτητα ετήσια εμβόλια, προβλέποντας πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τα παραπάνω, ενώ η στείρωση των θηλυκών σκυλιών γίνεται υποχρεωτική εκτός αν ο ιδιοκτήτης έχει άδεια εκτροφέα. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων αφήνουν ελεύθερα τους σκύλους τους να κυκλοφορούν, πράγμα που αντίκειται στο νόμο και οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Γενικά οι ευθύνες για τα αδέσποτα ζώα ανατίθενται στους Δήμους που πρέπει να δημιουργήσουν τις ανάλογες υποδομές και να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν κατάλληλο προσωπικό. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν δοθεί και τα ανάλογα κονδύλια που αντιστοιχούν σ΄ αυτές τις αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία.

Ο Δήμος Καρδίτσας διαθέτει κάποια χρήματα για εμβόλια και τροφές και συνεργάζεται με κτηνίατρο, όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που επιπλέον δημιουργεί άσχημη εικόνα για την πόλη. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει ο Φιλοζωικός όμιλος που φιλοξενεί στο καταφύγιο που διαθέτει γύρω στα 180 ζώα, αριθμός που υπερβαίνει αρκετά τις δυνατότητες του χώρου και του απαραίτητου προσωπικού, ενώ επιλαμβάνεται καθημερινά διαφόρων προβλημάτων που έχουν σχέση και με τα αδέσποτα, αλλά και την κακομεταχείριση κατοικίδιων.

Μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των μαθητών γύρω από την συμπεριφορά και τις σχέσεις με τα ζώα, καθώς και την ευθύνη απέναντι στα κατοικίδια. Θα πρέπει να μειωθούν οι ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων που κακομεταχειρίζονται τα ζώα, όπως και κάποιων δήθεν φιλόζωων που αδιαφορούν για την ασφάλεια των ανθρώπων .

Τα μέλη του φιλοζωικού Ομίλου επεσήμαναν ότι τα αδέσποτα ζώα αφορούν όλους μας , φιλόζωους και μη, και για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια για τον περιορισμό του αριθμού τους, πρέπει να συμβάλλουν όλοι, πριν από όλα ο Δήμος, η εκπαιδευτική κοινότητα, η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης, οι εθελοντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και οι πολίτες.

Η σύσκεψη κατέληξε ότι πρέπει άμεσα:

  • Να απομακρυνθούν τα επιθετικά ζώα, ιδίως από χώρους κοντά σε σχολεία, πάρκα και αθλητικούς χώρους.
  • Να ενταθούν οι εμβολιασμοί των ζώων, με αντιλυσσικά εμβόλια.
  • Να προταθεί στο Δήμο να ενισχύσει τον Φιλοζωϊκό Όμιλο, δημιουργώντας νέο χώρο φιλοξενίας για τα ζώα που θα απομακρυνθούν, αλλά και να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα στειρώσεων και τροφών.
  • Να γίνει ενημέρωση σε μαθητές σε σχολεία για την αντιμετώπιση των ζώων, ιδιαίτερα των επιθετικών.
  • Να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την Αστυνομία για την τήρηση 4039/12 και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με αυτόν.
  • Τέλος να συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που παρευρέθηκαν αλλά και με άλλους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του προβλήματος

 

Προηγούμενο άρθρο Yπογράφεται η σύμβαση για τη β’ φάση των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Μέγα
Επόμενο άρθρο Διαμαρτυρία Τσαντήλα για τις δημοπρατήσεις έργων