Ειδήσεις

Πρωτογενείς πηγές ιστορίας – τα παλιά σχολεία στην Καρδίτσα


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας συμμετέχουν στο 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Παυσίλυπου στις 18, 19 και20 Νοεμβρίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. Η υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα των φορέων της πόλης για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια εποχή που σφράγισε ανεξίτηλα τη διαμόρφωση της ταυτότητας του Νεοέλληνα.

΄Όχημά μας στο γοητευτικό ταξίδι προσέγγισης του παρελθόντος είναι τα αρχεία των σχολείων της Καρδίτσαςαπό τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους του νομού μας, ελάχιστο δείγμα των οποίων θα παρουσιασθεί στην έκθεση. Μαθητολόγια, Γενικοί έλεγχοι, Βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, φωτογραφίες Διδακτηρίων, Βιβλία πειθαρχικών ποινών, βιβλία μαθητικών συσσιτίων, βιβλία εκθέσεων σχολείων και διδασκάλων που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν.

Η εκδήλωση των Γ.Α.Κ. Ν. Καρδίτσας με τίτλο «Πρωτογενείς πηγές ιστορίας-τα παλιά σχολεία στην Καρδίτσα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 20.00στο χώρο του Παυσίλυπου, με ομιλήτρια την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Αγγελίνα Ελπινίκη.

Καθ’  όλη τη διάρκεια του τριημέρου το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκθεση με το τόσο σημαντικό αρχειακό υλικό της περιόδου 1900-1940.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διπλός ο εορτασμός για το Πολυτεχνείο στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Βράβευση επιτυχόντων από το Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας