Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας


H ΛΔ΄ ΕΠΚΑ σας ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους 2013-2014 πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολυάριθμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας για μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία.Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τη διαδραστικότητα, την αφήγηση και το παιχνίδι να ανακαλύψουν τον ελληνικό πολιτισμό και πτυχές της ιστορίας του τόπου τους, ενώ ταυτόχρονα μυούνται στο μουσειακό χώρο. Αρχαιολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί με οπτικοακουστικά μέσα, ειδικά σχεδιασμένα έντυπα, αφηγήσεις και κατασκευές ζωντανεύουν τα εκθέματα, διηγούνται τις ιστορίες τους παρακινώντας τα παιδιά να παρατηρήσουν, να εκφραστούν δημιουργικά και να αυτενεργήσουν, ώστε η επίσκεψή τους στο Μουσείο να είναι μια ώρα χαράς και διασκέδασης.Μέσα από τη βιωματική εμπειρία ελπίζουμε ότι οι νεότερες γενιές θα αποκτήσουν θετική στάση και σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες ώστε να γίνουν εν δυνάμει ενεργητικοί επισκέπτες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων, που δεν υπερβαίνουν τα 25 άτομα. Δανειστικό υλικό προετοιμασίας παρέχεται στον εκπαιδευτικό, εφόσον το επιθυμεί, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη. Η παρουσίαση γίνεται από αρχαιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς. Υπάρχει όμως η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί µε την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού και εκπαιδευτικών ξεναγήσεων, να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα εκθέματα στην τάξη τους.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν για φέτος τα ακόλουθα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα διάρκειας 1 ½ ώρας:

1) «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή»Στόχος του εκπαιδευτικούπρογράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον Νεολιθικό Πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός Νεολιθικού χωριού.Έτσι το άχρονο και το άτοπο χθες γίνεται συγκεκριμένος τόπος και χρόνος στην αλυσίδα της ζωής. Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους συνδέουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

2) «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος» : Τα παιδιάσυντροφιά με την θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν 2500 χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα και μαθαίνουν την μακρόχρονη ιστορία και χρήση του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού και τη λατρεία της θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα μέσω οπτικοακουστικού υλικού και των εκθεμάτων του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της Αρχαίας Ελλάδας. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.

3) «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας»Κεντρικό θέμα η φωτιά ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Οι μαθητές μέσα από προβολές, το μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τέλος, αναπτύσσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.

4) «Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ; Ήρθε η ώρα να σε βρω…»:Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη συντήρηση αρχαιοτήτων. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της συντήρησης και παρακολουθούν τα στάδια που περνά ένα αρχαίο αγγείο από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο. Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να γίνουν για λίγο τα ίδια συντηρητές και συγκολλούν με τη βοήθεια των συντηρητών του Μουσείου τα δικά τους αγγεία σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά εργαστήριο συντήρησης. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού.

5) «Τα αγάλματα τη νύχτα δε λένε καληνύχτα…»: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος & ο Απόλλωνας συναντώνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα φώτα του Μουσείου σβήνουν τη νύχτα; Μέσα από ένα ευφάνταστο παραμύθι με διασκεδαστικούς διαλόγους τα παιδιά έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τους θεούς και τον ήρωα. Η φανταστική ιστορία μεταδίδει με τρόπο κατανοητό στα παιδιά βασικές μυθολογικές πληροφορίες για τον καθένα πρωταγωνιστή χωριστά μαζί με στοιχεία της αρχαίας λατρείας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πτυχές του αρχαιολογικού παρελθόντος και της ιστορίας του τόπου τους. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄ & Γ΄ Δημοτικού.

6) «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει»:Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.Ποιά είναι η Ιτωνία Αθηνά; Τι είναι το ιερό άλσος; Τρεις φίλοι μοιράζονται την ίδια μεταφυσική εμπειρία καθώς δίπλα στις όχθες ενός ποταμού συναντούν μια μαγική ιτιά, που μιλά. Η συνάντηση τους αυτή στάθηκε η αφορμή να ξετυλιχθεί σταδιακά το κουβάρι της μακραίωνης ιστορίας του Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς και να γίνει η γνωριμία των παιδιών με τη θεά. Μέσα από τη διήγηση ενός παραμυθιού, τις πολύχρωμες εικόνες και τους απλούς διαλόγους τα παιδιά μαθαίνουντην ιστορία του Πανθεσσαλικού Ιερού και την λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς με τρόπο αβίαστο και διασκεδαστικό. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ασκήσεις παρατηρητικότητας, μνήμης και δημιουργίας, καθώς και αναπαράσταση των λατρευτικών πρακτικών με τη μορφή παιχνιδιού. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.

7) Μουσειοσκευή «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει και ταξιδεύει» Όταν το σχολείο δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο τότε το Μουσείο πάει στο σχολείο…

Πρόκειται για ένα κουτί που περιέχει όλο το ενημερωτικό και εποπτικό υλικό αφιερωμένοστον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια και το οποίο δανείζεται σε εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 5 ημερών με προσυνεννόηση, ως ένα είδος εναλλακτικής διδασκαλίας.Προορίζεται κυρίως για τα σχολεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν και κυρίως για τα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Π.Ε. Καρδίτσας. Το υλικό παραλαμβάνει και επιστρέφει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας ο εκπαιδευτικός με δική του ευθύνη και για την παραλαβή είναι απαραίτητη η υποβολή μιας αίτησης δανεισμού υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του σχολείου. Η εν λόγω μουσειοσκευή ουσιαστικά αποτελεί προσαρμογή του προαναφερόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος στις δυνατότητες που παρέχει η αίθουσα του σχολείου. Μπροστά στα μάτια των μαθητών ζωντανεύει η εικόνα ενός σπουδαίου αρχαίου ιερού καθώς η μουσειοσκευή περιλαμβάνει το έντυπο του παραμυθιού, εικόνες, το έντυπο για τον εκπαιδευτικό, τις προτεινόμενες δραστηριότητες σε CD, αντίγραφα των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και το πρόπλασμα του καμένου δένδρου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για τη συγκεκριμένη ομάδα, να το προσαρμόσει στην ηλικία των παιδιών και να προτρέψει τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά ξεδιπλώνοντας τη φαντασία και τις δημιουργικές ικανότητές τους. Μουσειοσκευή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.

Tα προγράμματα παρέχονται δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο τηλ. 24410 61564 (ακολουθείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας).

Πληροφορίες :Λευκή Θεογιάννη (αρχαιολόγος), τηλ. 24410 61564 Fax :2441061565

e-mail. : ldepka@culture.gr

facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

 

Προηγούμενο άρθρο Νέος κύκλος κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε χωράφια του πρώην Δήμου Φύλλου
Επόμενο άρθρο Αυτοκινητόδρομοι: Τέσσερα μεγάλα έργα, δεκάδες τα προβλήματα