Ειδήσεις

Πρόγραμμα Ελέγχου και Εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας , ενημερώνει τους κατόχους αιγών, προβάτων και αγελαίων βοοειδών ότι το Πρόγραμμα Ελέγχου και Εκρίζωσης της βρουκέλλωσης έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται με τη συμμετοχή ιδιωτών κτηνιάτρων (η σχετική λίστα είναι αναρτημένη στα Κτηνιατρικά Γραφεία του Νομού), οι οποίοι αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς ή/και τις αιμοληψίες στις εκμεταλλεύσεις των κτηνοτρόφων.

Για τα αγελαία βοοειδή είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των θηλυκών βοοειδών άνω των 4 μηνών και η αιμοληψία αρσενικών βοοειδών άνω των 12 μηνών.

Για τα αιγοπρόβατα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των θηλυκών αιγοπροβάτων άνω των 3 μηνών και των νεαρών αρσενικών αιγοπροβάτων ηλικίας 3 – 6 μηνών. Αιμοληψία προβλέπεται να γίνεται στους τράγους και κριούς της εκμετάλλευσης ηλικίας άνω των 6 μηνών.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού και αιμοληψιών εντάσσονται και τα οικόσιτα αιγοπρόβατα, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος από τους κτηνιάτρους είναι η σήμανση των ζώων με ενώτια.

Διευκρινίζεται ότι η Υπηρεσία μας χορηγεί δωρεάν τα εμβόλια στους ιδιώτες κτηνιάτρους, όμως το κόστος παροχής υπηρεσίας του κτηνιάτρου βαρύνει τον κτηνοτρόφο, σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. 159/16883/14-02-2017 & 308/34586/27-03-2017 έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σκοπός του Προγράμματος είναι ο εμβολιασμός όλων των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών του Νομού και η προστασία της Δημόσιας υγείας μέσω της παραγωγής ασφαλών προϊόντων.

Καλούνται λοιπόν οι κάτοχοι αιγών, προβάτων και αγελαίων βοοειδών να επικοινωνήσουν άμεσα με τα Κτηνιατρικά Γραφεία του Νομού στα οποία ανήκουν ή με τον ιδιώτη κτηνίατρο που επιθυμούν να εμβολιάσει τα ζώα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

  • Καρδίτσας, 24410-23980,
  • Παλαμά, 24440-22302,
  • Σοφάδων, 24430-22298 και
Με Ε.Π.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος

 

 

 

 

Σεβαστή Ι. Ασλανίδου

Κτηνίατρος

  • Μουζακίου, 24450-41267

 

Καρδίτσα, 25/04/2017

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΠΑΜΕ Καρδίτσας τιμάει την Εργατική Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθρο 13η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Σύγχρονου Τάβλι