Ειδήσεις

Πρόγραμμα μαθητείας για νέους Αποφοίτους ΕΠΑΛ


Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Νόμο 4386/2016 αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της μαθητείας για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ειδικότερα το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει πλέον δύο κύκλους σπουδών ως εξής:

α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών», που ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και

β. το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας», που αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» είναι προαιρετικό.

Προϋπόθεση εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» είναι απολυτήριο και πτυχίο του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., καθώς και παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑ.Λ.

Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται µε συμφωνητικό Μαθητείας µε τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η Μαθητεία  υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

Η συνολική διάρκεια της μαθητείας είναι εννέα (9) μήνες κατά τους οποίους αναλυτικότερα περιλαμβάνονται:

Α. «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας (εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας)» συνολικής διάρκειας διακοσίων (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ).

Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας θα λειτουργήσουν δυνητικά οι παρακάτω ειδικότητες:

α)Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,

β)Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,

γ)Τεχνικός Οχημάτων,

δ)Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,

ε)Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,

στ)Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, και

ζ)Βοηθός Νοσηλευτή.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν νέοι και νέες έως 24 ετών, βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν.4186/2013 και του Ν.3475/2006.

Η επιβάρυνση του εργοδότη μαζί με ασφαλιστικές εισφορές είναι 9,35 ευρώ την ημέρα και το καθαρά εισπραττόμενο ποσό από τον μαθητή είναι 16,84 Ευρώ.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας σε συνεργασία με τα ΕΠΑΛ της αρμοδιότητάς της,  εκφράζει την επιθυμία να συνεργασθεί με τοπικές επιχειρήσεις, φορείς και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, στην ένταξη και ενεργοποίηση των μαθητών μας στην αγορά εργασίας.

Oι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο θεσμό της μαθητείας να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας:

Τηλέφωνο: 2441080317

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: didekar@sch.gr

Ιστοσελίδα: http:// http://dide.kar.sch.gr/site/

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Αυστραλός Ζωγράφος Jason Roberts ζωγραφίζει την Ελληνική Βραχυκερατική
Επόμενο άρθρο Διανομή τροφίμων σε μαθητές ρομά στους Σοφάδες