Ειδήσεις

Πρόγραμμα των γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Καρδίτσας, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει προκηρύξει την Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 της δράσης 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία».

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για τη γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την Χώρα και αφορά τις τοπικές – εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές βοοειδών, προβάτων, αιγών, ίππων και χοίρων.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος ανέρχεται σε τρία (3) έτη, εκτός εξαιρέσεων που μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο (2) έτη.

Αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος 2014-2020, που έχει την αρμοδιότητα της συνολικής διαχείρισης και εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020, η Δ/νση Διαχείρισης Ζωϊκών Γενετικών Πόρων και Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ, που αποτελεί τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης και τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων του ΥΠΑΑΤ.

Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων είναι αρμόδια για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των ενεργειών της δράσης, για τον έλεγχο των υποχρεώσεων των δικαιούχων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους καθώς και για την επίβλεψη υλοποίησης του Προγράμματος.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου και από την 1η έως την 31η Ιουλίου κάθε έτους μέχρι και το 2020.

Κατ’ εξαίρεση η πρώτη υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται σε διάστημα ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (μέχρι τη 2α Μαρτίου 2017).

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της παρούσας υποβάλλουν προς τον Ειδικό Φορέα Διαχείρισης ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.opsaa.gr/RDIIS.

Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της Αίτησης Στήριξης θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον εν λόγω ιστότοπο.

Για την απόκτηση πρόσβασης στο ΟΠΣΑΑ, οι υποψήφιοι πραγματοποιούν ηλεκτρονική εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) στον σύνδεσμο «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ», όπου βρίσκονται αναρτημένες και οι σχετικές οδηγίες.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, στο αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησης του ενδιαφερομένου, μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
          Δημήτριος Β. Κωστής
                  Γεωπόνος

 

Προηγούμενο άρθρο Προσφορά ελαιολάδου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σωτήρης Κουλοκτσής:ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξοντώνουν υπερφορολογώντας