Ειδήσεις

Πρόγραμμα Erasmus Dual Career – Διπλή Σταδιοδρομία


Αυτό το πρόβλημα είναι ένα «κοινό μυστικό» που απασχολεί όλους τους φθασμένους άλλα και επίδοξους επαγγελματίες αθλητές είτε πρωταθλητές. Για το λόγο αυτό, πολλοί από τους νυν αθλητές προσπαθούν να επιδιώξουν μια «διπλή καριέρα», δηλ. αφ’ ενός να προετοιμάζονται για υψηλές επιδόσεις με τις προπονήσεις τους και αφ’ ετέρου παράλληλα να σπουδάσουν ή να προετοιμασθούν για ένα επάγγελμα,

Για να επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει κάθε επαγγελματίας αθλητής να αποκτήσει κατάλληλα εφόδια και να αναπτύξει ευρύτερες δεξιότητες, προσανατολισμούς και ερεθίσματα, πέραν των αθλητικών ικανοτήτων και επιδόσεων, ώστε να είναι έτοιμος να προχωρήσει επαγγελματικά μετά την αθλητική του καριέρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το πρόγραμμα ERASMUS+ LifeAfterSports (LAS), το οποίο αναζητά τρόπους και πειραματισμούς (learningstyles/ learningtolearn/ experientiallearning), δημιουργώντας εκπαιδευτές (trainer’scompetences/ educatorprofileandrole), ώστε να βελτιωθούν οι βασικές δεξιότητες ζωής των αθλητών (lifeskills). Δεξιότητες στις οποίες περιλαμβάνονται η αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση (self-awareness/ self-esteem), η επιχειρηματικότητα, η αυτό απασχόληση (entrepreneurship/ employment), η ικανότητα εξεύρεσης εργασίας κ.α.

Τα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν την υποστήριξη τόσο της κοινωνίας και της οικογένειάς του αθλητή αλλά και φορέων θεσμικής μορφής (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργεία κλπ). Η ερευνητική ομάδα του προγράμματος απαρτίζεται από καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τους Χ. Κουθούρη, Α. Μπεκιάρη, Α. Πατσιαούρα, Α. Α. Ζαφειρούδη και Α. Δαλαμήτρο. Στο πρόγραμμα εκπαιδεύεται ένας αριθμός φοιτητών του ΤΕΦΑΑ, ώστε να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν μελλοντικά τους αθλητές σε κάθε άθλημα. Το πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Τουρκία και αναμένεται να συνδέσει την επιστημονική έρευνα με την εκπαίδευση των αθλητών και να συμβάλει στον εναρμονισμό του αθλητισμού με τον κοινωνικό και θεσμικό του περίγυρο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παναγιώτα Βράντζα: Αμύνεσθαι περί ψήφων
Επόμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Η aspida της Ευρώπης