Ειδήσεις

Πρόταση της ΔΗΜΤΟ Καρδίτσας για την οικονομική ενίσχυση και ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων


Οι πληγές που άφησε ο κυκλώνας “Ιανός” στο Νομό της Καρδίτσας είναι τεράστιες. Σε ένα Νομό που ήδη βρισκόταν στην προτελευταία θέση των φτωχότερων Νομών της Ελλάδας, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του ΑΕΠ.

Η αγωνία όλων μας για την επόμενη ημέρα και για την ανάγκη της άμεσης στήριξης,  των επιχειρήσεων προκειμένου μετά την καταστροφή, να γίνει η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας της Καρδίτσας, είναι διάχυτη.

Κατά την προσφατη επίσκεψή του στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός μας  Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, για την Καρδίτσα καθώς αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής και των αναγκών που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα.

Το Δ.Σ. της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καρδίτσας με αίσθημα ευθύνης, θέλοντας να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της Καρδίτσας στην οποία όλοι ζούμε, αγαπάμε και εργαζόμαστε,  γνωρίζοντας σε βάθος την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής,  του μεγέθους της καταστροφής που υπέστη,  των αναγκών του και του γενικότερου κλίματος απελπισίας που επικρατεί  πέραν της αγωνίας του, καταθέτει και  την πρότασή του. Πρόταση που είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθεί υπόψιν δεδομένου του ενδιαφέροντος που δείχνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περιοχή και την αποκατάσταση όχι μόνο των ζημιών που προκάλεσε ο “Ιανός” σε επίπεδο υποδομών,  αλλά και για την οικονομική ανάταση της περιοχής μας.

Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να  δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν και να έχουν εγκριθεί έως την 31/12/2020, και  προτείνουμε όσο πιο συνοπτικά,  μια  δράση για την στήριξη  των επιχειρήσεων της Καρδίτσας, η οποία είναι εφαρμόσιμη.

Προταση για την στηριξη και ανασυγκροτηση των επιχειρησεων

Προκήρυξη προγράμματος Ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας  Θεσσαλίας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η κάθε επιχείρηση θα έχει την ευχέρεια να διαμορφώνει τον Προϋπολογισμό της ανάλογα με τις ανάγκες της

Δικαιουχοι – οροι & προϋποθεσεις συμμετοχης

Έχουν όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημύρα της 19ης Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Αλμυρό κ.λπ.)

Προυπολογισμος πραξεων

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο της παρούσας, κυμαίνεται από 10.000,00 € έως 300.000,00 €.

Ενταση της ενισχυσης

Η ένταση της ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας  είναι 70%.  Το υπόλοιπο 30% θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό. (Σε περίπτωση δανεισμού να προβλέπεται το 30 % του προϋπολογισμού να μπορεί να χορηγηθεί άτοκο δάνειο)

Επιλεξιμες δαπανες – διαρθρωση προϋπολογισμου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί  να διαμορφώνεται από τις παρακάτω κατηγορίες:

Επενδυσεις σε κτιριακες εγκαταστασεις (Ανέγερση, Επισκευή &  Συντήρηση κτιρίων, και εγκαταστάσεων)

Επενδυσεις σε μηχανηματα – εξοπλισμος (Αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, Επισκευή & Συντήρηση υπάρχοντος  εξοπλισμού)

Εμπορευματων (Αντικατάσταση των εμπορευμάτων που καταστράφηκαν, έως 40% του Π/Υ )

Μεταφορικα μεσα (Επαγγελματικά μεταφορικά μέσα,  Αγορά νέου,  Επισκευή & Συντήρηση υπάρχοντος)

Δαπανες προσωπικου (Μισθολογικό κόστος Προσωπικού, έως την 31/12/2020, &  έως 20% του Π/Υ)

Λειτουργικες δαπανες (έως την 31/12/2020, &  έως 20% του Π/Υ)

Η πολιτεία οφείλει με κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο να παρέχει ικανή βοήθεια, για ένα κομμάτι την κοινωνίας το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά προς το κράτος, συμβάλλοντας στην Εθνική Οικονομία με τους κάθε λογής φόρων και εισφορών  που καταβάλει

 

Προηγούμενο άρθρο Δράση Καθάρισε σε Βάθος - Συμμετοχή Ομάδας Εθελοντών Φοιτητών του Π.Θ.
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ένα άτομο για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών