Ειδήσεις

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά


Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ για το προσφυγικό, η οποία αντί να ικανοποιήσει το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων, που είναι να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες του επιθυμούν, τους εγκλωβίζει στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου, στοιβάζοντάς τους σε άθλιους χώρους στρατοπέδων ή σε κλειστά κέντρα – φυλακές, που σχεδιάζει να φτιάξει ανά τη χώρα, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ αυτήν την άποψη εκφράζει την αντίθεσή του, στην πρόθεση της κυβέρνησης, να εγκαταστήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στην παντελώς ακατάλληλη για τη διαβίωση προσφύγων, χαρακτηρισμένη ως Βιομηχανική Περιοχή των Γοργοβιτών του Δήμου Παλαμά.

Ο συγκεκριμένος χώρος, είναι ακατάλληλος, γιατί δεν μπορεί να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Υπάρχει έλλειψη επάρκειας πόσιμου νερού, αποχετευτικής υποδομής, υπηρεσιών καθαριότητας, κ.ά και ο Δήμος Παλαμά, αδυνατεί να εξασφαλίσει μια σειρά τέτοιες υποδομές και υπηρεσίες.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται μακριά από αστική δομή, με ελλειπή συγκοινωνιακή σύνδεση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύονται αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων με τα πόδια για τα πιο κοντινά χωριά προκειμένου να καλυφθούν βασικές καθημερινές ανάγκες τροφοδοσίας, επικοινωνίας, κ.λπ.

Οι πιο κοντινές δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι το νοσοκομείο στη Καρδίτσα όπως και σχολικές υποδομές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προσχολικής και σχολικής αγωγής των παιδιών μιας τόσο μεγάλου μεγέθους δομής. Η μορφολογία της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών είναι τέτοια που υπάρχουν κίνδυνοι από έντονη βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και προηγούμενα όταν πλημμύρισαν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, δεν θεωρεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καταπίεσης και της φτώχειας, ως εχθρούς του λαού μας.  Οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά και μετανάστευση και καταλαβαίνουμε τον πόνο της.

Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για τα προβλήματα των λαικών οικογενειών της περιοχής και της χώρας μας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων από τα μονοπώλια και γενικότερα των ίδιων πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά και στη χώρα μας για χάρη των συμφερόντων μια χούφτας εκμεταλλευτών, δημιουργούν και στους Έλληνες εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, τεράστια προβλήματα (ανεργία, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, υψηλό κόστος παραγωγής, ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, φοροληστεία των λαικών οικογενειών, εξαναγκασμό για μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα νέων) και κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, είναι και το γεγονός ότι η ΒΙΠΕ Γοργοβιτών είναι μόνο στα χαρτιά εδώ και δεκαετίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και μετανάστες, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική λογική και πρακτική. Καλεί την κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, να ανακαλέσει όλες τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας, να κλείσει όλες τις ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, οι οποίες αποτελούν πηγή πολέμου και τεράστιων κινδύνων για το λαό μας.

Θεωρεί ότι όσοι πρόσφυγες, γλίτωσαν απ’ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, τους δουλεμπόρους, όσοι δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο, δεν μπορεί να στοιβάζονται σε άθλιους χώρους φιλοξενίας, πολύ περισσότερο σε κλειστές δομές (φυλακές) που θα εξελίσσονται σε σύγχρονα γκέτο.

Γι’ αυτό απαιτεί:

  • Να μην στοιβαχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες στην ακατάλληλη Βιομηχανική Περιοχή των Γοργοβιτών. Να κλείσουν όλα τα άθλια HOT SPOT και να δημιουργηθούν κατάλληλοι δημόσιοι, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας ή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
  • Άμεση επανένωση οικογενειών. Προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται σε κρατητήρια. Να υπάρξει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των προσφύγων και μεταναστών, με χορήγηση ΑΜΚΑ. Να φύγουν τώρα όλες οι ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και υπηρετούν τον σύστημα που δημιουργεί την προσφυγιά και το θάνατο.
  • Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, που θα εξετάζονται για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες.
  • Με ευθύνη του ΟΗΕ να προχωρήσει άμεσα η απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στους τόπους που θέλουν να πάνε, από τις χώρες πρώτης υποδοχής τους (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος, κλπ).
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Αρωγή
Επόμενο άρθρο Γ. Γεννάδιος: Σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών