Ειδήσεις

Πρόταση Ψηφίσματος για την Αγία Σοφία και την τουρκική προκλητικότητα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, βεβηλώνοντας ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων, αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Προκλητικότητα που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε στην περιοχή, την επιδίωξή τους να “κρατήσουν” την Τουρκία στην αγκαλιά τους. Τα υποκριτικά ευχολόγιά τους όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγίας Σοφίας. Τροφοδοτούν την αμφισβήτηση της τουρκικής κυβέρνησης προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο. Παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προωθώντας λύση συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, προς όφελος επιχειρηματικών μεγαθηρίων και όχι των λαών της περιοχής. Με τις δικές τους πλάτες συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για ΑΟΖ με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, συνεχίζεται η τουρκική πολεμική επέμβαση σ’ αυτήν, στη Συρία, στο Ιράκ.

Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα” στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης.

Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, για το ρόλο των δήθεν “συμμάχων” και “προστατών”, όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά θέτουν σε τεράστιους κινδύνους την ειρήνη, το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα:

·         Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

·         Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για “συνεκμετάλλευσή” τους από τις αστικές τάξεις των δυο χωρών και διεθνείς ενεργειακούς ομίλους.

·         Ενάντια στην αλλαγή των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθορίσει στην περιοχή.

·         Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

·         Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

·         Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων.

·         Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα φυτοπροστασίας για τις καλλιέργειες ελιάς
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας