Πρότυπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων η Θεσσαλία


  Το επόμενο βήμα στην επεξεργασία των στερεών αποβλήτων είναι έτοιμη να κάνει η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, εδραιώνοντας στη θέση της ως περιφέρεια με εξαιρετικές επιδόσεις  στον τομέα της  ποιότητας ζωής και της  προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας,  με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών ΦοΣΔΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Θεσσαλίας και υπηρεσιακών παραγόντων,  συζητήθηκε η επιτυχημένη πορεία υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο καθώς και θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η Θεσσαλία,  όπως  η περαιτέρω επεξεργασία των υλικών που κατευθύνονται προς υγειονομική ταφή, μετά την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό τους στην πηγή.

Μέχρι σήμερα έχουν καταστεί ανενεργοί και οι  482 ΧΑΔΑ της Θεσσαλίας (που λειτουργούσαν το 2004). Από αυτούς έχουν αποκατασταθεί οι 424 και  αποκαθίστανται οι τελευταίοι 57 (ένας ακόμη βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο). Ειδικότερα, 8 στο Νομό Μαγνησίας, 15 στο Νομό Καρδίτσας, 22 στο Νομό Τρικάλων και 12 στο Νομό Λάρισας. με συνολικό προϋπολογισμό 15,8  εκατομμυρίων ευρώ από  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-2013

Αξίζει να σημειωθεί πως για ολόκληρη τη Θεσσαλία σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα υποδομής για τη διάθεση των απορριμμάτων (Σταθμοί Μεταφόρτωσης, νέοι ΧΥΤΑ και επεκτάσεις υφισταμένων),  οι χωματερές είναι όλες ανενεργές, και πλέον όλες  θα αποκατασταθούν. Οι Φορείς Διαχείρισης έχουν συσταθεί και λειτουργούν ( 1 στη Δυτική Θεσσαλία, 1 στο  Νομό Λάρισας και 1 στο Νομό Μαγνησίας). Επιπλέον με τη λειτουργία των 3 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Θεσσαλία καλύπτεται ο στόχος της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, ενώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Συνολικά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας, υλοποιήθηκαν  έργα και δράσεις προϋπολογισμού περίπου 64 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Γ ΠΕΠ Θεσσαλίας, το Ταμείο Συνοχής 2000-2006, το ΕΠΠΕΡ καθώς και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»και από Εθνικούς Πόρους. Μαζί με τα 15,8 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας δήλωσε «Η Θεσσαλία αποτελεί τα τελευταία χρόνια πρότυπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Θέσαμε την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος σε πρώτη προτεραιότητα και πετύχαμε όλους τους στόχους μας. Σήμερα, συνεχίζουμε, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και  θέτουμε νέους στόχους.  Προωθούμε  την ανακύκλωση παντού και  καλλιεργούμε  την περιβαλλοντική συνείδηση σε κάθε πολίτη. Είμαι βέβαιος πως το σημαντικό έργο που έγινε  μέχρι σήμερα θα αποτελέσει παράδειγμα και για μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις για ένα πιο ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον.»

Προηγούμενο άρθρο Μπλόκαρε το σύστημα του ΟΓΑ για την διανομή των κουπονιών
Επόμενο άρθρο 235 επιχειρήσεις της Καρδίτσας έβαλαν λουκέτο το πρώτο 8μηνο του 2009