Ειδήσεις

Πρώτη Διακρατική Συνάντηση του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην Τουρκία.


Από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίουτέσσερις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας, στο πλαίσιο ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, που υλοποιούνται από το σχολείο. Πρόκειται για τη Βασική Δράση ΚΑ229 (Διασχολικές συμπράξεις) με τίτλο “Vallues  Education in Action” (2018 – 2020) και Κωδικό: 2018-1-TR01-KA229-059208_5. Οι χώρες που θα συνεργαστούν για την υλοποίησή του είναι η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Σουηδία, η Ιταλία, και η Τουρκία. Το συντονιστικό σχολείο είναι το YÜKSELEN KOLEJİ, ένα ιδιωτικό συγκρότημα της Τουρκίας   με 2.000 μαθητές!

Σκοπός αυτής της σύμπραξης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στις βασικές ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες, οι οποίες πρέπει να καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ώστε τα παιδιά να βελτιώσουν τις συναισθηματικές και ψυχικές ικανότητές τους ως απαραίτητο εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους.

Σ’ αυτήν την πρώτη διακρατική συνάντηση που έγινε στις 26 – 30 Νοεμβρίου έλαβαν μέρος τέσσερις εκπαιδευτικοί από κάθε εταιρικό σχολείο. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κατσάρος Φώτης (Διευθυντής του σχολείου μας), οι φιλόλογοι κ.κ. Αλεξίου Βασίλειος, Σπαή Μαρία και η φυσικός κα. Παππά Ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Short-term joint staff training αποφασίστηκαν όλα τα βασικά θέματα που αφορούν τη συνέχεια του προγράμματος, όπως ο χρόνος των επόμενων συναντήσεων, οι δράσεις που θα περιλαμβάνονται και οι  αρμοδιότητες της κάθε χώρας. Τέλος, αποφασίστηκαν οι τρόποι διάδοσης και αξιολόγησης του προγράμματος.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ξεναγήθηκαν στην Καππαδοκία,300 περίπου χιλιόμετρα ανατολικότερα της Άγκυρας. Είναι μια περιοχήπου δείχνει να μη μοιάζει με καμία άλλη στον πλανήτη. Αλλόκοσμη, αποτελούμενη από 5 πόλεις με βαθιές ρίζες μέσα στον χρόνο (όπως η Καισάρεια και η Άβανος), η Καππαδοκία κλέβει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις, κυρίως για τα «θαύματα» που φιλοξενούνται στις σεληνιακές της κοιλάδες. Κάστρα, εκκλησίες, κατοικίες και μοναστήρια χιλιετιών είναι λαξευμένα μέσα στις οροσειρές της. Αλλόκοτοι τεράστιοι βράχοι σε σχήμα μανιταριών και κάθε τι άλλου βρίσκονται φυτεμένοι ολόγυρα από τη φύση, όλα με φόντο μια διαρκή εναλλαγή μεταξύ άγριας ερήμου και καταπράσινων μονοπατιών.

Προηγούμενο άρθρο Βέλτιστες Πρακτικές και Νέες Τεχνολογίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Νότες ευαισθησίας στο Μουσικό σχολείο