Ειδήσεις

Πως θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά Μουζακίου


Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 915/Β/17-03-2020 σχετικά με την «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18-03-2020 έως 31-03-2020,  προς περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού COVID -19» ενημερώνουμε τους πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) καθώς και τους καταναλωτές λαϊκών αγορών για τα εξής:

Α.   ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΟ:

  1. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης
  • Νωπά οπωροκηπευτικά, αβγά, ελιές, όσπρια, ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά

και κουνέλια

  • Βιολογικά νωπά προϊόντα της κατηγορίας τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων
  • Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.

 

  1. Άνθη, καλλωπιστικά φυτά καθώς και πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (φυτώρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων και φυτά αμπέλου).

 

  1. Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα – κατεψυγμένα τρόφιμα
  • Τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος.
  • Κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας, παρασκευάσματα ζύμης

 

Επιτρέπεται:

  • Πώληση χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας.

Β.   ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

  1. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4782).
  2. Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας. (ΚΑΔ 4789).

Γ. Σύμφωνα με την με Α.Π 5/2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά την λειτουργία της λαϊκής αγοράς θα πρέπει οι πωλητές να τηρούν τα παρακάτω:

  1. Αποτροπή προσέγγισης πολλών ατόμων ταυτόχρονα στους πάγκους και τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.
  2. Όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεωτικά θα φορούν, κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
  3. Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα.
  4. Μαζί με τις σακούλες θα δίνονται και δωρεάν γάντια στους καταναλωτές από τους πωλητές των λαϊκών αγορών αμέσως μόλις πλησιάζουν στον πάγκο και θα ετοιμάζονται να διαλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν.
  5. Οι πωλητές να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
  6. Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους πωλητές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επισημαίνουμε πως επιβάλλεται οι καταναλωτές να τηρούν απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους τουλάχιστον δύο (2) μέτρων και να τηρούν τα μέτρα που επιβάλλει ο κανονισμός προστασίας και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σχετικά με τον κοραναϊό.
  • Θα διενεργούνται έλεγχοι συνεχώς για την τήρηση των οδηγιών του κανονισμού προστασίας
  • Ο χώρος θα απολυμανθεί μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των εμπορικών συναλλαγών με το κοινό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Tηλεφωνικά και ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση με το Σταυροδρόμι
Επόμενο άρθρο Το ΔΙΟΣ Φυσικό Μεταλλικό Νερό τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού