Ειδήσεις

Π.Ε.Α.Ε.Α – Δ.Σ.Ε. Παράρτημα Καρδίτσας: Εκδήλωση για τα 74 χρόνια της ΕΠΟΝ


Πριν από 74 χρόνια στις 23 Φλεβάρη του 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων η θρυλική ΕΠΟΝ. Δέκα οργανώσεις της νέας γενιάς συναντήθηκαν τότε με την βοήθεια και συμπαράσταση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και αποφάσισαν να συγχωνευτούν όλες οι νεολαιίστικες οργανώσεις της Ελλάδας, σε μια ενιαία πανελλαδική οργάνωση, την ΕΠΟΝ.

Αυτή η ενότητα της προοδευτικής νεολαίας όλης της Ελλάδας, οδήγησε ταχύτατα σε μια καταπληκτική άνοδο του Εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος των νέων ανθρώπων , που ενταγμένοι μέσα στο πλατύτερο μέτωπο του ΕΑΜ, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή.

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Κατοχής ενάντια στο φασισμό αλλά και μετά. Μέσα στις γραμμές της, χιλιάδες νέοι και νέες αγωνίστηκαν, αντάρτες στα βουνά και στις πόλεις, έπεσαν στα πεδία των μαχών και στις δια-δηλώσεις των πόλεων, άλλοι βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μαχόμενοι τους φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Χιλιάδες ανταρτόπαιδα έδιναν το παράδειγμα στο λαό και τη νεολαία φωτίζοντας με τα ιδανικά τους το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης

Η αριθμητική ανάπτυξη και η αγωνιστική εξέλιξη της ΕΠΟΝ, ήταν πρωτοφανής. Από δέκα χιλιάδες που ήταν τα μέλη της , με την αρχική συγχώνευση , έφτασε, μέσα σε ένα χρόνο, να συγκαταλέγει στις γραμμές της περισσότερους από 600.000 νέους και νέες της πατρίδας μας

Οι ανταρτοεπονίτες και οι ανταρτοεπονίτισσες και στο βουνό και στις πόλεις, πολέμησαν παλικαρίσια, δίπλα στους μαχητές του ΕΛΑΣ και έχουν να επιδείξουν κατορθώματα και ηρωισμούς ασύλληπτους και απίστευτους για τον απλό άνθρωπο.

Αλλά το έργο της ΕΠΟΝ δεν είναι καθαρά πολεμικό και αγωνιστικό από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η ΕΠΟΝ έχει να επιδείξει και τεράστιο έργο μορφωτικό, παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ένα έργο που άφησε εποχή.

Για το έργο της αυτό, η ΕΠΟΝ γνώρισε τη γενική εκτίμηση και καταξίωση μέσα στο λαό. Όμως το μισαλλόδοξο και εκδικητικό μετα-βαρκιζιανό κράτος των δοσίλογων και των προδοτών  και με τις πλάτες των Εγγλέζων, απαγόρευσαν την λειτουργία της ΕΠΟΝ, ως νόμιμης οργάνωσης.

Χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη στους επονίτες και επονίτισες, αλλά και σε όλους εκείνους τους ήρωες των λαϊκών μας αγώνων, που κράτησαν ψηλά την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας μας που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους, την τιμή και το δίκιο του λαού μας. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη θυσία τους , είναι να σταθούμε εμείς στο πόδι τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για το ίδιο σκοπό και με τα ίδια ιδανικά , για τα οποία εκείνοι έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του παραρτήματος  να τιμήσουν με την παρουσία τους την φετινή εκδήλωση για την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Ιδιαίτερη  πρόσκληση απευθύνουμε  στη νεολαία της περιοχής μας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση:
– Να μάθουμε και να τιμήσουμε τον ηρωικό αγώνα της ΕΠΟΝ ενάντια στους ντόπιους και ξένους φασίστες.
– Να μάθουμε τις αξίες και τη δύναμη που δίνει ο συλλογικός αγώνας και η οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.
– Να μάθουμε και να αναδείξουμε την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας σε κάθε φάση ώστε να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα μας

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης , για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, θα ακολουθήσει η ετήσια συνέλευση του παραρτήματος με τον απολογισμό της Δ.Ε. και τη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης στο επόμενο διάστημα

Επίσης θα γίνει και  κοπή  πίττας για ευχές με υγεία και αγώνες για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών  πολιτικών που δέχεται ο λαός μας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 2 Μάρτη , ώρα 11η π.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, παράρτημα Καρδίτσας και η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Ζήτω η θρυλική ΕΠΟΝ
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
           παράρτημα Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Επόμενο άρθρο Η εικαστικός Κατερίνα Κανελλάκου στον Σταθμό Καρδιτσομαγούλας