Ειδήσεις

Π. Χαρίτος: Ανάγκη λήψης μέτρων για το τσιγγάνικο ζήτημα


Μετά από 85 χρόνια για πρώτη φορά  η πόλη των Σοφάδων έχει την ευκαιρία να δώσει μία ολιστική λύση στο Τσιγγάνικο Ζήτημα. Τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία για το δήμο μας με χρήματα ευρωπαϊκά και κρατικά,  να λύσει το «Τσιγγάνικο  Ζήτημα».

Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση μετεγκατάστασης από το παλιό οικισμό στη Νέα Ζωή  μόνο των ντόπιων δημοτών Ρομά με  σχέδιο, μεθοδικότητα, οργανωμένα, δομημένα και συντονισμένα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.  Θα συστήσω ειδικές επιτροπές, διαβούλευσης  για τη καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας  στη διαδικασία και  στο αρχικό σχεδιασμό, επεξεργάζομαι επιτροπές ελέγχου, συντονισμού και παρακολούθησης του έργου επί της διαδικασίας  για τυχόν αστοχίες, λάθη του παρελθόντος και για την εφεύρεση της  καλύτερης δυνατής λύσης  για το συμφέρον της πόλης.

Με αυτό το σχέδιο είμαι σίγουρος  για τα επόμενα 50 χρόνια η πόλη των Σοφάδων δεν θα έχει πρόβλημα με τους γείτονες Τσιγγάνους.  Κάνεις δεν μπορεί να αντιτίθεται στην άποψη ότι δεν αντέχει άλλο η πόλη σε αυτό το πρόβλημα.    Αυτή η κατάσταση  πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει με τα τραγούδια, με τις κλεψιές, με τα σκουπίδια, την ανομία, την αναρχία  και τα αγροτικά αυτοκίνητα γεμάτα μικρά παιδιά στις καρότσες   μέσα στη πόλη μας.

Είναι  ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη πόλη για πολλά χρόνια. Κάποτε κάποιοι προσπάθησαν με αποσπασματικές κινήσεις να λύσουν το πρόβλημα, δυστυχώς, όμως δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μοίραζαν τα σπίτια σαν πλατανόφυλλα σε φίλους, σε κουμπάρους και σε ξένους Ρομά από άλλες περιοχές, με ανταλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Οι προηγούμενοι εκτός ότι έφεραν ξένους Τσιγγάνους, τους έδωσαν σπίτια, τα οποία πούλησαν σε άλλους, τους βαφτίζανε Σοφαδίτες και τους δίνανε  ψεύτικες βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, για να πάρουν δάνεια Ρομά, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι Τσιγγάνοι να αποκλειστούν από τα  προγράμματα αυτά και η κατάσταση κάθε χρόνο να χειροτερεύει.

Με αυτές τις τακτικές της ανοχής  από μερικούς για ψηφοθηρικούς λόγους κατάφεραν κάποιοι από τη μία  να πάρουν τις εκλογές για 4 χρόνια  και από την άλλη να δημιουργήσουν  έναν οικισμό με πολλά παραβατικά ξένα στοιχεία.  Και το πρόβλημα το άφησαν στα παιδιά τους και στη πόλη μας.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και θέλω να βάλω μια τάξη, αφήστε με να λάβω άμεσα μέτρα πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.   Δεν μπορεί  όλοι οι δημότες να πληρώνουν νερό, φως και σκουπίδια και οι Τσιγγάνοι να απολαμβάνουν υπηρεσίες και αγαθά του δήμου εις βάρος των άλλων δημοτών. Γι’ αυτό και ξεκίνησα να καταγράφω όλες τις παράνομες παροχές στο παλιό οικισμό, τις οποίες κατέθεσα στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΣ με ειδικό κατάλογο παροχών, προκειμένου οι Τσιγγάνοι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με μειωμένα τέλη ως ευάλωτη ευπαθής ομάδα, όπως  άλλωστε οι υπόλοιποι δημότες.   Υπηρετώ τη δικαιοσύνη και δεν με νοιάζει να είμαι αρεστός στους Τσιγγάνους, αλλά χρήσιμος στη κοινωνία. Ξέρω ότι κανένας από τους προηγουμένους δεν επιχείρησε να  ανοίξει το θέμα με το νερό, ούτε ζήτησε από τους Τσιγγάνους να πληρώσουν,  γιατί πολύ απλά φοβόνταν το πολιτικό κόστος. Εγώ το προσπαθώ και το παλεύω, γιατί πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν πρώτα ίσες υποχρεώσεις και μετά ίσα δικαιώματα.

Πρόσφατα μεθόδευσα ένα σχέδιο ματ μέσα από εκστρατείες κοινωνικής δικτύωσης και ανοικτές συγκεντρώσεις-  κυρίως στο παλιό οικισμό με θέμα την ηχορύπανση στο Τσιγγάνικο  οικισμό, το οποίο  οφείλω να πω είχε θετικά αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε, διότι κανένας δημότης δεν μας ενόχλησε γι’ αυτό το θέμα από τότε που ανέλαβα καθήκοντα αντιδημάρχου. Επόμενος στόχος μου είναι η καταστολή της ηχορύπανσης που δημιουργούν   τα αγροτικά  αυτοκίνητα  στη πόλη με το πέρασμα τους  στην αγορά της κεντρικής πλατείας.

Βέβαια, δεν έμεινα μόνο σε αυτά προσπάθησα να δώσω λύση και σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα  που προκαλεί ο οικισμός στη περιοχή της πόλης  μας,  κυρίως αυτό με τα   σκουπίδια,  τόλμησα να ανοίξω πόλεμο με τους Τσιγγάνους, χωρίς να υπολογίσω το πολιτικό προσωπικό κόστος, προχώρησα σε καταγγελίες σε δημότες Ρομά. Από τότε μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό η ρύπανση, αλλά δεν λύθηκε το θέμα οριστικά. Ασχολήθηκα με αυτά τα θέματα παρ’ όλου δεν που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μου.

Η πολιτική ιστορία όμως δεν γράφει ποιος μάζευε τα σκουπίδια καλύτερα από τον άλλον ή ποιος έβαλε περισσότερους ή λιγότερους κάδους απορριμμάτων.  Στην ιστορία  μένουν τα αναπτυξιακά έργα, που δίνουν λύσεις στα προβλήματα των δημοτών. Στην ιστορία μένουν τα μεγάλα οράματα από μεγάλους εμπνευστές και οραματιστές.  Τέτοιο όραμα έχω για τη πόλη των Σοφάδων.

Και αυτό  μπορεί να γίνει διότι για το δήμο Σοφάδων εξασφαλίστηκαν ειδικά κονδύλια μεγάλης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων  για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών Ρομά. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει πνοή στη πόλη και θα λύσει το «Τσιγγάνικο Ζήτημα»και για τα επόμενα 50 χρόνια η πόλη των Σοφάδων δεν θα έχει αυτή την εικόνα που είχε τόσα χρόνια. Το έργο αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη τοπική και ευρύτερη κοινωνία από ότι για τους ίδιους τους Τσιγγάνους.

Είμαι νέος στη πολιτική σκηνή, είμαι νέος πολιτικός και κοινωνικός επιστήμονας και έχω συγκεκριμένο σχέδιο, εφικτό και υλοποιήσιμο όραμα και αποφασιστικότητα για ολιστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη των Σοφάδων εδώ και 85 χρόνια. Στηρίξτε με να ενταχθεί  το έργο στο εκτελεστικό πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του δήμου το έτος 2019.  Πίστεψε με  δεν θα επιτρέψω λάθη του παρελθόντος, τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενοι  για μέναως κοινωνικό επιστήμονα έγιναν μάθημα και  δεσμεύομαι πως όλες οι παράγκες θα γκρεμιστούν και οι μη δημότες Ρομά θα φύγουν,  αφού η πολιτεία θα έχει μεριμνήσει   γι’ αυτές να συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Είναι  τελευταία ευκαιρία για τη πόλη των Σοφάδων να λύσει το πρόβλημα με τους Τσιγγάνους. Από αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να απέχει κάνεις, ειδικότερα η κοινωνία των Σοφάδων.

Από τη δικιά μου  μεριά αυτό που δεσμεύτηκα στη συνάντηση στο υπουργείο εργασίας στο γραφείο της ειδικής γραμματείας Ρομά το έκανα άμεσα. Πραγματοποίησα μια καταγραφή των  κατοίκων  Ρομά που διαμένουν στο παλιό οικισμό, οι οποίοι  είναι δημότες σε άλλους δήμους της χώρας. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αρκετές οι  οικογένειες  αυτές, τις οποίες πρέπει άμεσα να αποδεσμεύσουμε από τον οικισμό και έχω τη λίστα στα χέρια μου, την οποία θα αποστείλουμε στο υπουργείο για καλύτερη διαχείριση του θέματος.  Δεσμεύομαι  πως θα προσπαθήσω, όσο θα είμαι στο τιμόνι του αντιδημάρχου,τις παραβατικές συμπεριφορές, την ανομία, την αναρχία και τα ξένα στοιχεία του οικισμού να τα αποδεσμεύσω από τη περιοχή μόνο με αυτό το σχέδιο.

Επίσης κατέγραψα 372 παράγκες, 122 σπίτια στο παλιό οικισμό στο εντός σχεδίου πόλεως, ενώ σε άλλη καταγραφή βρήκα 180  παράγκες και σπίτια στα εκτός σχεδίου πόλεως προς τη πλευρά του  δημοτικού γηπέδου. Ακόμη, στη νέα ζωή βρέθηκαν 92 σπίτια και περίπου 30 μικροί οικίσκοι ως νέα επέκταση.

Εκτιμώ ότι σε 15 χρόνια  θα υπάρχει διπλασιασμός των παραγκών και ραγδαία αύξηση του Τσιγγάνικου πληθυσμού. Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα,  η κατάσταση θα  ξεφύγει και θα είναι μη διαχείριση. Οπότε, λοιπόν,  εδώ χρειάζεται σοβαρότητα  του θέματος και πρέπει να αφήσουμε τους εσωτερικούς κομματικούς ενδοιασμούς,τις υστεροβουλίες, τα κομματικά συμφέροντα, το προσωπικό συμφέρον, τη πολιτική καριέρα και τα πολιτικά παιχνίδια. Εδώ  πρέπει να βάλουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα  της πόλης, τα οφέλη της κοινωνίας και τη καλύτερη ποιότητα ζωής  των δημοτών. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθώ ως νέος πολιτικός.  Για μένα είναι εύκολο αύριο το πρωί να αποχωρήσω από τη πολιτική σκηνή και να πάω να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Αλλά δεν το βάζω κάτω, δεν θα υποκύψω, δεν θα τα παρατήσω, αλλά θα πράξω το δίκαιο,  θα μείνω να παλέψω, θα δώσω μεγάλο αγώνα να πετύχω το όραμά μου και το σχέδιο μου. Θέλω με άλλα λόγια να βγάλω τους Τσιγγάνους από τη λάσπη   και να αλλάξω την εικόνα της πόλης μας γιατί πολύ απλά μπορώ έχω τις γνώσεις, την ικανότητα,  την στήριξη της κυβέρνησης και το πιο σημαντικό έχω το λαό μαζί μου.

Το σχέδιο μας μπορεί να πετύχει 100% γιατί το σχεδιάζουμε 4 χρόνια με μεθοδικότητα και  έχουμε σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα και έχουμε μελετήσει όλες τις περιπτώσεις. Εμπιστευτείτε μας γιατί μπορούμε  να δώσουμε τη  καλύτερη δυνατή λύση για συμφέρον της πόλης μας.

Εμείς διαφέρουμε από τους άλλους επί της διαδικασίας  γιατί πολύ απλά  με μια Τσιγγάνικη Επιτροπή και τους επικεφαλής κάθε φάρας πρώτος θα βγω μπροστά στις μπουλντόζες και θα γκρεμίζουμε τις παράγκες. Οι ντόπιοι Τσιγγάνοι από τη μία θα υπογράφουν τη παραχώρηση χώρου στο δήμο με συμφωνική πράξη με ειδικό συμβόλαιο και συμφωνητικό  και από την άλλη  θα γκρεμίζεται η παράγκα τους και αυτομάτως θα γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος στέγασης.  Δικαίωμα θα έχουν μόνο αυτοί που θα μπορούν να αποδείξουν με νόμιμο έγγραφο χρησικτησία και ιδιοκτησία για να γίνει η ανταλλαγή οικοπέδων προς το δήμο .

Σε άλλες περιπτώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα στέγασης θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια επιδεξιότητας   των δικαιούχων,  όπως το πρώτο και   το  πιο σημαντικό, θα είναι η  αρχική εγγραφή δημοτικότητας στο δήμο Σοφάδων. Δεύτερο κριτήριο και πολύ δεσμευτικό θα είναι το εξής,  όσοι Τσιγγάνοι  πήραν σπίτι στο νέο οικισμό και δάνειο Ρομά   δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα στέγασης και τέλος,  ως τρίτο  κριτήριο θα ορίσουμε το  ακόλουθο,   όσοι Ρομά δεν είναι δημότες  στο δήμο Σοφάδων αυτομάτως αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτό.

Το σχέδιο αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο και μεθοδικότητα, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να πετύχει ο σχεδιασμός της μετεγκατάστασης 100%.  Όσο καιρό θα διαχειριστώ την υπόθεση αυτή, δεν θα επιτρέψω λάθη του μαύρο παρελθόντος.  Η δικιά μου δουλειά τελείωσε.  Πρότεινα ειδικό σχέδιο  μετεγκατάστασης με 100% ολιστική λύση, βρήκαμε και εξασφαλίσαμε τα χρήματα με την ειδική γραμματεία Ρομά κυρία Γιάντσιου, το δήμαρχο μου, το κύριο Σκάρλο και τη βουλευτή του νομού μας κυρία Κατσιαβρα από το ΠΔΕ  και τώρα μένει η συναίνεση της κοινωνίας και η απόφαση του πιο σημαντικού θεσμικού οργάνου του δήμου Σοφάδων.  Είναι ευθύνη του  δημοτικού συμβουλίου  πλέον να βρει τη καλύτερη δυνατή λύση ομόφωνα για το καλό της πόλης και είναι τελευταία ευκαιρία της κοινωνίας των Σοφάδων να αντιμετωπίσει το θέμα με ψυχραιμία και σοβαρότητα, για να δώσει οριστική λύση στο Τσιγγάνικο Ζήτημα. Προτείνω  άμεσα μία ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ για διαβούλευση  τόσο με τη τοπική κοινωνία όσο και με τη Τσιγγάνικη κοινότητα για το σχεδιασμό του τοπικού σχεδίου δράσης Ρομ με θέμα το Τσιγγάνικο ζήτημα. Και από τη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να απέχει κανείς ειδικότερα η κοινωνία των Σοφάδων.

 

 

Γράφει ο  Χαρίτος Παναγιώτης,  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας των Φύλων

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια παρούσα στην ειδική ενημέρωση για το RescEU
Επόμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βραγκιανών